Belföld

Családügyi államtitkár: az ország szegényebb lenne a nők teljesítménye nélkül

Novák Katalin azt mondta: azon dolgoznak, hogy a nőknek ne kelljen a munka és a gyermeknevelés közt választaniuk.

A családalapítás, a gyermeknevelés és a hivatás nem egymást kizáró dolgok, Magyarország szegényebb lenne a nők teljesítménye nélkül – mondta az Indexnek a családügyi államtitkár. Novák Katalin szerint a kormány azon dolgozik, hogy ne kelljen a nőknek a munkavállalás és a gyermeknevelés között választaniuk.

Az államtitkár Kövér László szavaira reagált, a házelnök a párt vasárnapi kongresszusán mondta azt, hogy „szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”.

Novák már a Fidesz-kongresszuson is más szellemben beszélt a nők társadalmi szerepéről, azt mondta: 2010 óta ismét megvan a lehetőség arra, hogy a nők három évig a gyermeknevelésnek szenteljék az életüket, és munkát is vállalhatnak pici gyermekük mellett, ha ez a döntésük. „Vannak, akik azt mondják, nem való a nőknek a politika kegyetlen világa. Kérdem én, a férfiaknak való? Kinek való?” – tette fel a kérdést.

Kedden az Indexnek azt mondta: nem akarja a házelnök szavait magyarázni, de meggyőződése, hogy az ország szegényebb lenne a nők teljesítménye nélkül. „Egy sokat dolgozó szülő is nevelheti nagy szeretetben és lelkiismeretesen gyermekét, ahogy lehet felelőtlen szülő az, aki a gyermeke mellett van egész nap” – nyilatkozta.

Az államtitkár szerint a kormánynak mindenképpen feladata felhívni a figyelmet a népességfogyásra és a kitolódó gyermekvállalás kockázataira, de „Magyarországon mindenki maga dönt arról, hogy hány gyermeket vállal”.

Az ügyben megszólalt a Fidesz alelnöke és a párt nőtagozatának elnöke, Pelczné Gáll Ildikó is, aki azt mondta: senki nem szólhat bele, és ne is akarjon beleszólni abba, hogy ki milyen prioritások mentén élné az életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik