Belföld

Védett nagykőrösi tisztást tett tönkre egy fakitermelő

24.hu
24.hu

2015. 12. 10. 09:13

Jelentős károsodást, megsemmisülést okozva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség azzal
a férfival szemben, aki egy védett tisztást károsított meg Nagykőrösön. A vádlott fakitermeléssel foglakozik. 2014 áprilisában arra kapott megbízást, hogy az említett térségben nemes nyárfát termeljen ki. A férfi brigádot szervezett, a fákat kivágták, majd a rönköket traktorral egy tisztásra húzták, méretre vágták, tárolták.

Ez a tisztás 2013 őszétől a Natura 2000 hálózatához tartozó európai jelentőségű természeti terület, ahol védett állatok, növények élnek. Az ott védett növények közül a tartós szegfű egy példányának pénzben kifejezett értéke 250 ezer forint. A terület védett jellegét tábla jelzi. A vádlott ugyan látta a figyelmeztetést, ennek ellenére a fák felvágására, tárolására ebből a területből csaknem 600 négyzetmétert használt.

Természetjárók észlelték, hogy a védett területen fakitermelők munkálkodnak. Ezt jelezték a területet gondozó nemzeti park igazgatóságának. Az igazgatóság felszólította a vádlottat, hogy szállítsa el a fát a tisztásról. A férfi ugyan elszállíttatta a fát a területről, de ezt 240 mázsás darus teherautóval tette, így a rakodás és a fordulás közben további 700 négyzetméter terület károsodott.

A tisztáson emiatt gyomosodás indult el, a védett élőhely és a fokozottan védett növények megsemmisültek, a homoki gyep élővilága megszűnt – tájékoztatott a Pest Megyei Főügyészség.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.