Belföld

Védett nagykőrösi tisztást tett tönkre egy fakitermelő

Jelentős károsodást, megsemmisülést okozva elkövetett természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség azzal
a férfival szemben, aki egy védett tisztást károsított meg Nagykőrösön. A vádlott fakitermeléssel foglakozik. 2014 áprilisában arra kapott megbízást, hogy az említett térségben nemes nyárfát termeljen ki. A férfi brigádot szervezett, a fákat kivágták, majd a rönköket traktorral egy tisztásra húzták, méretre vágták, tárolták.

Ez a tisztás 2013 őszétől a Natura 2000 hálózatához tartozó európai jelentőségű természeti terület, ahol védett állatok, növények élnek. Az ott védett növények közül a tartós szegfű egy példányának pénzben kifejezett értéke 250 ezer forint. A terület védett jellegét tábla jelzi. A vádlott ugyan látta a figyelmeztetést, ennek ellenére a fák felvágására, tárolására ebből a területből csaknem 600 négyzetmétert használt.

Természetjárók észlelték, hogy a védett területen fakitermelők munkálkodnak. Ezt jelezték a területet gondozó nemzeti park igazgatóságának. Az igazgatóság felszólította a vádlottat, hogy szállítsa el a fát a tisztásról. A férfi ugyan elszállíttatta a fát a területről, de ezt 240 mázsás darus teherautóval tette, így a rakodás és a fordulás közben további 700 négyzetméter terület károsodott.

A tisztáson emiatt gyomosodás indult el, a védett élőhely és a fokozottan védett növények megsemmisültek, a homoki gyep élővilága megszűnt – tájékoztatott a Pest Megyei Főügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik