Belföld

Németországgal együtt az élen vagyunk a menedékkérelmek számát tekintve

Az Európai Unióba érkező menekültek több mint negyede nálunk adta be először kérelmét.

Az európai menedékkérelmek több mint felét Németországban és Magyarországon nyújtották be – derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból. Az uniós statisztikai hivatal jelentése szerint a harmadik negyedévben 413 800-an folyamodtak védelemért az EU tagállamaiban, ami csaknem kétszer akkora szám, mint az előző negyedévben. A szíriai és iraki menedékkérők száma több mint háromszorosára nőtt, az afgánoké megduplázódott.

Július elejétől szeptember végéig Németországban és Magyarországon több mint 108 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, ami 26-26 százalékos arányt jelent az EU-ba érkező teljes létszámot tekintve. Svédországban 42 500-an, Olaszországban 28 400-an, Ausztriában 27 600-an folyamodtak védelemért. A menedékkérelmek száma leginkább Finnországban ugrott meg: ott 842 százalékos a növekedés, hazánkban 231 százalékos.

A lakosságszámra vetítve hazánkban a legnagyobb a beadott menedékkérelmek száma: egymillió lakosra 10 974 kérelem jutott a harmadik negyedévben. 53 100 szíriai és 27 600 afgán állampolgár folyamodott hazánkban menedékért.

Szeptember végén az Európai Unióban 808 ezer menedékkérelem várt elbírálásra, a legtöbb – 366 ezer – Németországban, utána következik hazánk 107 500 kérelemmel.

Az Eurostat jelentését táblázatokkal és grafikonokkal itt lehet elérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik