Belföld

A kormány végre levette a kezét az ORÖ botrányos programjáról

Megbukott a Híd a munka világába, a kormány megvonta a támogatást Farkas Flórián programjától.

A RomNet a Magyar Közlöny vonatkozó kormányhatározatára hivatkozva azt írja, hogy „az Országos Roma Önkormányzat által koordinált Híd a munka világába elnevezésű projekt támogatásának összegét 2 milliárd 474 millió 646 ezer 299 forinttal csökkentették.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a közel két és félmilliárd forintos elvonásra a projekt szakmai okai miatt volt szükség, mert az „nem az eredeti tervek szerint haladt, csökkentett műszaki-szakmai tartalommal és ehhez mérten csökkentett költségvetésből valósult meg.”

Az EMMI ugyanakkor tagadja, hogy mindennek köze lenne ahhoz, hogy a NAV költségvetési csalás gyanúja miatt indított eljárását az ügyben. A NAV szerint folyamatosak a kihallgatások, iratokat is lefoglaltak, de gyanúsított még nincs.

Arról már korábban is írtunk, hogy a DK az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalához fordul az ORÖ-ben történt pénzosztogatás miatt, a RomNet szerint az OLAF már hónapok óta vizsgálódik.

A szervezet a Híd a munka világába programra szánt pénzből vásárolta a Naphegy téren lévő székházat 224 millió forintért, amelyeke felújítására több mint 20 milliót, a bútorok beszerzésére pedig 30 millió forintot költöttek, miközben valós munka nem zajlott.

A lap hozzáteszi, több mint százmillió forintot fizetett ki ismerős cégeknek a Farkas irányítása alatt működött ORÖ a foglalkoztatást segítő EU-s pályázatában olyan tanulmányokra is, amelyeket részben, előzőleg más projektekben is elszámoltak.

Készültek olyan tanulmányok is, amelyek az elszámolás alapján oldalanként mintegy 300 ezer forintba kerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik