Belföld

Kétezer szerződéses katonát vetetnének fel a szocialisták a kormánnyal

Kétezer szerződéses katona felvételére kötelezné egy év alatt a kormányt a Magyar Szocialista Párt egy általa benyújtott országgyűlési határozati javaslat szerint – írja a Népszabadság szerdai számában.

A javaslatot Harangozó Tamás és Demeter Márta képviselők nyújtották be egy kihirdetésre váró törvénymódosítás miatt, amely a képviselők szerint a katonáknál lényegében eltörli az elrendelhető túlszolgálat felső korlátját.

Harangozó szerint a törvénymódosítással a kormánytöbbség arra adott felhatalmazást, hogy belső forrásokból oldja meg a létszámhiányra visszavezethető problémákat. A jogszabály azonban olyan tág felhatalmazást ad az elöljáróknak, amilyet eddig rendkívüli állapot esetén sem kaphattak volna a honvédelmi törvény alapján. A szocialista képviselő attól tart, hogy a változtatás soha nem látott leszerelési hullámot indíthat el a honvédségnél, ahol a rendvédelmi szervek közül a legkisebbek az illetmények.

Az MSZP-s képviselők által benyújtott határozati javaslat – elfogadása esetén – arra kötelezné a kormányt, hogy 2017. január 1-jéig legalább kétezerrel növelje a honvédség legénységi állományát, valamint a következő tanévtől legalább húsz százalékkal növelje a tiszt- és altisztképzésbe beiskolázott hallgatók létszámát. A létszámbővítés mintegy tízmilliárd forintból valósítható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik