Belföld

Az Iszlám Államot Nyugat-Európába szoríthatják

iszlam-allam(1)(430x286).jpg (Array)
iszlam-allam(1)(430x286).jpg (Array)
Mivel gyengül a terrorszervezet Szíriában és Irakban, ezért megpróbálja Nyugat-Európába áthelyezni a látványosabb csapásait – mondta a magyar vezérkar szakértője.

A gazdaságilag is meggyengült Iszlám Államnak azzal kell szembenéznie, hogy bár lassan, de elkezdték kiszorítani Szíriából és Irakból, ezért megpróbálják Nyugat-Európába áthelyezni a látványosabb csapásaikat, illetve terjeszkedni, Jemenben vagy más ázsiai és afrikai országokban – mondta Besenyő János ezredes, a Honvéd Vezérkar tudományos kutatóhelyének vezetője a Magyar Időknek.

Szerinte az esetleges újabb európai terrortámadásoknak sajnos az is kedvez, hogy sokan visszatérnek Európába azok közül, akik innen mentek ki Szíriába, hogy az ISIS oldalán harcoljanak. Az európai terrorelhárító szervezeteknek többek között ezeknek az embereknek a felderítését, nyomon követését kell megoldaniuk, hogy megakadályozzák az újabb tragédiákat.

Besenyő János szerint viszont régóta nyílt titok, az az információ, amely mostanában látott napvilágot hogy az Iszlám Államnak az alapítása óta egy hatalmas kalifátus létrehozása a célja. Több vallási iskola és az ISIS-hez is kötődő szervezet vallja, hogy vissza kell hajtani az iszlám uralma alá azokat a területeket, államokat, amelyek valaha a történelem során uralma alatt álltak. Ebbe pedig a kalifátusról készített térképek szerint beletartozik Magyarország is, amelynek jelentős része korábban a Török Birodalom része volt, azaz az iszlám uralma alá tartozott. Ezért egyes vélekedések szerint mind az a terület, amit az iszlám korábban elfoglalt az újonnan létrehozandó kalifátus része lesz, ezért akár célországa lehetünk az ISIS nagyhatalmi terveinek.

A szakember szerint már régóta vannak hírszerzési információk, sőt bizonyítékok is arról, hogy az ISIS egy az egyben államként gondol magára, állami funkciókat igyekszik betölteni, ezért nemcsak meghódítani igyekszik bizonyos népeket, hanem meg is akarja nyerni az uralma alá tartozó embereket. Például azzal, hogy az általa megszállt területeken viszonylagos stabilitást ígér, szociális intézményeket, kórházakat, üzemeket hoz létre.

Az ezredes megerősítette a sajtóban megjelent kézikönyv azon állítását is, hogy az ISIS gyerekkatonákat is bevet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik