Belföld

Vagyonosodási vizsgálat – nem ért célt a feljelentgetés

A jövőben csak az ellen indulhat vagyonosodási vizsgálat, aki ellen nyomozás is indult.

Az InfoRádió Aréna című műsorában Tállai András azt mondta, hogy a tervek szerint 2016. június 30-ára elkészül az adózás rendjéről szóló új törvény és a teljesen új NAV-stratégia, amit az év első felében találnak ki, és nyilván több év kell, amíg eredményei érezhetőek lesznek. Az adóhatóság átalakításáért felelős kormánybiztos közölte: bővítenék a NAV-hoz bekötött online pénztárgépek használóinak körét, de a sajtóhírekkel ellentétben nem a kozmetikusok, fodrászok körében, hanem például az autószerelőknek válhat majd kötelezővé.

Nincs még kész teljesen a rendelet, apróbb, elsősorban szolgáltatási területeken fog bővülni. Az EKÁER rendszerét is szeretnénk pontosítani, finomítani, hogy még több legális termék kerüljön a magyar piacra importtevékenységből és a hazai piacról. Van tehát bőven szakmai feladat ezen a területen is.

A vagyonosodási vizsgálat megváltoztatása azért szükséges, mert nem érte el a célját – közölte a nemzetgazdasági tárca miniszterhelyettese.

Olyan emberi tulajdonságokat hozott a felszínre, például bejelentés, versenytárs feljelentése, ami nem kívánatos folyamat. Azokat az embereket kell becslési adómegállapítási eljárás alá vonni, akiknél teljesen egyértelmű, hogy bűncselekményből származik vagy fel nem lelhető, dokumentumokkal ki nem mutatható jövedelemből származik a vagyonnövekmény. Olyan átlagembereket, akik sok évre visszamenőleg nem biztos, hogy forintra tudják igazolni a vagyont, vagy nincsenek meg a dokumentációk, fölösleges vegzálni. Ez a vagyonosodási vizsgálati rendszer sok ilyet utolért.

A jövőben azokat célozza a vagyonosodási vizsgálat, akiknél egyértelmű, hogy a törvények megsértésével, vélhetően az adó elcsalásával tudtak gazdagodni.

Az egyértelműség azt jelenti, hogy az adóhatóság bűnügyi főigazgatósága nyomozást indít ellene olyan tények, adatok, bizonyítékok, vagy éppen ezek hiánya alapján.

Nem egymás feljelentésének eszköze, hanem egy nyomozati eljárás második lépése lesz – közölte Tállai András, aki szerint ma egy  ellenzéki politikus feljelenti a kormánypártit, mert a politikai leszámoláshoz úgy véli, fel tudja használni az adóhatóságot és ezt a lehetőséget.

Most is megvan ez, de csatolnia kell hozzá a bizonyítékokat, azt, hogy mit tud, a másik ember hogyan szegte meg a törvényeket. Ha az alapján elindul a nyomozás a bűncselekményben, akkor lehet alkalmazni a becslési eljárást.”

A kormánybiztos a műsorban arról is beszélt, hogy a vagyonosodási vizsgálatok nem igazán gyarapították az állami költségvetést. Mint korábban megírtuk, a vagyonosodási vizsgálatok beindulása komoly lendületet adott a “felelős állampolgári magatartásnak”, igazi hungarikum lett az adóhatósághoz fordulni: vagyonosodási vizsgálat kérése, bejelentés, számla-nyugtaadási kötelezettség elmulasztása és adóeltitkolás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik