Belföld

Magyarországgal példálózott Edward Snowden

Szerinte nem érdemes átmenetileg plusz jogokat adni a kormányoknak, mert ürügyet keresnek ezek megtartására.

Tömeges megfigyeléssel nem lehet megakadályozni terrortámadást, legfeljebb utólag könnyebb kideríteni, hogy kik és miért valósították meg – mondta Edward Snowden kedden egy budapesti rendezvény közönségének. Az amerikai hírszerzés kiugrott munkatársát Moszkvából kapcsolták Skype-on a Közép-európai Egyetem (CEA) és a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) rendezvényén, ahol Soros György is jelen volt.

Snowden szerint a politikusokat a terrorfenyegetettség közepette bátortalanság jellemzi, ami súlyosabb következményekkel jár, mint a terrorizmus – idézi a HVG.hu az elhangzottakat. Szerinte a bátorság hiánya abban érhető tetten, hogy a politikus a merényletek után nem mer cselekedni. Ilyenkor jönnek a kerítésépítések, vagy az olyan megnyilvánulások, hogy az Egyesült Államok ne engedjen be több muszlimot.

Megjegyezte, hogy Barack Obama valószínűleg nem tekinti őt nagy szövetségesének, mégis dicsérte az amerikai elnök beszédét, melyben a San Bernardino-i támadás után nem jogkorlátozásokat jelentett be és nem is az Iszlám Állam elleni szárazföldi támadást Szíriában. Szerinte minden ilyen akció csak több terroristát eredményez, mint amennyivel végeznek, ő sokkal inkább a terrorizmus gyökereinek felszámolásában látja a megoldást, mint egy leszámolásban.

Felvetődhet a gondolat, hogy ilyen helyzetekben érdemes átmenetileg plusz jogokat, jogkorlátozási lehetőségeket adni a kormányoknak, de Snowden szerint ez nem működik. „Szerintem akik ebben a teremben ülnek, értik ezt” – tette hozzá, és kifejtette: Magyarországon láttuk, hogy ha átmenetileg különleges jogokkal ruházzuk fel a kormányt, akkor erős a csábítás, hogy a válság után ürügyet kereshetnek ezek megtartására.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik