Budapest, 2015. március 18.
Pintér Sándor belügyminiszter felszólal a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésen 2015. március 18-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Belföld

A két Pintér Sándor közül az egyik jogsértő

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 08. 10:35

A Magyar Liberális Párt erre a következtetésre jutott az újabb belügyminiszteri válasz alapján.

A Liberálisok szerint a belügyminiszter azt állítja magáról, hogy személyiségi jogokat sértett. Pintér Sándor ezt abban a válaszban írja, amit Fodor Gábor kérdésére küldött, amelyben az ellenzéki politikus annak a 21 embernek a nevét kérdezte, akik a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál nemzetbiztonsági átvilágítással rendelkeznek. A belügyminiszter korábban közérdekű adatigénylésben, és írásbeli kérdésre adott válaszában is megtagadta a 21 név kiadását.

Indoklásként többek között azt írja Pintér Sándor, hogy a törvény az adatátadást csak szűk körben, hatósági és bírósági eljárásokhoz kapcsolódóan  teszi lehetővé, az ettől eltérő adatkezelés sértené az érintett felek személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

A Liberálisok szerint a belügyminiszter elfelejtette, hogy egy másik írásbeli kérdésre adott válaszában 2015. november 16-án ő maga adta azt az információt, hogy G. Fodor Gábor igen, Arthur J. Finkelstein pedig nem rendelkezik nemzetbiztonsági tanúsítvánnyal.

Amennyiben egyetért Pintér Sándor saját magával, úgy ő maga sértett személyiségi jogokat, ha pedig nem ért egyet saját magával, akkor ki kellett volna adni a 21 századvéges nevét.

A Magyar Liberális Párt az ellentmondásokat feloldandó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak iránymutatásért és a belügyminisztert is megkérdezik, miként értelmezi saját, egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatait.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.