Belföld

Orbán a függöny mögé bújt a Parlamentben

Hosszú ideig az ülésterembe vezető bejáratot takaró függöny mögött ácsorgott a miniszterelnök az Országházban. Sokan kérdeztek volna tőle.

Többen személyesen Orbán Viktorhoz intéztek – volna – azonnali kérdéseket, miközben a kormányfő a függöny mögött ácsorgott – tudósít a hvg.hu. A válaszokat Rogán Antalra bízta, de Gőgös Zoltán és Vona Gábor nem érte be vele, inkább elállt a kérdezéstől.

Oligarchákról, földkérdésről, korrupcióról faggatták volna a miniszterelnököt.

Végül Orbán Viktor is beült a helyére és „beleállt” a kérdésekbe. Az LMP-s Sallai Benedek korábbi, a földkérdésről adott nyilatkozatokat olvasott fel, majd megkérdezte, mit szól ehhez Orbán Viktor? Nem tartja-e aggályosnak a jelenleg folyó földprivatizációs ügyeket?

A válasz szerint nem, mivel azok nyilvánosan zajlanak és a hozzá eljutott számok azt bizonyítják, hogy a kis- és középgazdák is rengeteg földhöz jutnak. Igaz viszont, hogy korábban azt mondta, nem adnak el magyar földet külföldi állampolgároknak, mégis kilenc külföldi állampolgár nyert árverést.

Ám Orbán sejtelmesen úgy fogalmazott: “nem biztos, hogy meg is vásárolhatják a földet”, akik nyertek. Ennél többet nem árult el.

Azt viszont a T. Ház még megtudhatta, hogy a magyar közbeszerzési törvény a miniszterelnök szerint Európa legszigorúbb közbeszerzési szabályozása. Hogy miért, arról itt talál részleteket.

Be kellett mennie

A parlamenti szabályok szerint a miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia ezekre a kérdésekre, akkor jelölhet ki maga helyett válaszadót, ha halaszthatatlan közfeladata van. Ha a képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a kormányfő személyesen válaszoljon, ezt negyedik alkalommal kötelezően meg kell tennie. Volner János immár negyedszerre tette fel a kérdését, ezért jelent meg Orbán Viktor épp akkor az ülésteremben – írja az Index. Volner kérdését és Orbán válaszát itt olvashatja.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Indexnek azt mondta, Orbán a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el. A házszabály szerint a miniszterelnöknek a mai napon egyetlen kérdésre, Volner János kérdésére kellett kötelezően válaszolnia, és ezt a Jobbik-frakció a 14., el nem hangzó helyre rangsorolta.

„Miután kiderült, hogy a kérdés mégis elhangzik, a miniszterelnök a parlamenti dolgozószobájából átsétált az ülésterembe, megválaszolta a kérdést, majd bent maradt és megválaszolta a további képviselői kérdéseket is” – közölte a lappal Havasi Bertalan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik