Image: 73305061, Parlamenti dolgozók járkálnak a parlament Kék termében., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Belföld

Orbán a függöny mögé bújt a Parlamentben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 07. 15:16

Hosszú ideig az ülésterembe vezető bejáratot takaró függöny mögött ácsorgott a miniszterelnök az Országházban. Sokan kérdeztek volna tőle.

Többen személyesen Orbán Viktorhoz intéztek – volna – azonnali kérdéseket, miközben a kormányfő a függöny mögött ácsorgott – tudósít a hvg.hu. A válaszokat Rogán Antalra bízta, de Gőgös Zoltán és Vona Gábor nem érte be vele, inkább elállt a kérdezéstől.

Oligarchákról, földkérdésről, korrupcióról faggatták volna a miniszterelnököt.

Végül Orbán Viktor is beült a helyére és „beleállt” a kérdésekbe. Az LMP-s Sallai Benedek korábbi, a földkérdésről adott nyilatkozatokat olvasott fel, majd megkérdezte, mit szól ehhez Orbán Viktor? Nem tartja-e aggályosnak a jelenleg folyó földprivatizációs ügyeket?

A válasz szerint nem, mivel azok nyilvánosan zajlanak és a hozzá eljutott számok azt bizonyítják, hogy a kis- és középgazdák is rengeteg földhöz jutnak. Igaz viszont, hogy korábban azt mondta, nem adnak el magyar földet külföldi állampolgároknak, mégis kilenc külföldi állampolgár nyert árverést.

Ám Orbán sejtelmesen úgy fogalmazott: “nem biztos, hogy meg is vásárolhatják a földet”, akik nyertek. Ennél többet nem árult el.

Azt viszont a T. Ház még megtudhatta, hogy a magyar közbeszerzési törvény a miniszterelnök szerint Európa legszigorúbb közbeszerzési szabályozása. Hogy miért, arról itt talál részleteket.

Be kellett mennie

A parlamenti szabályok szerint a miniszterelnöknek személyesen kell válaszolnia ezekre a kérdésekre, akkor jelölhet ki maga helyett válaszadót, ha halaszthatatlan közfeladata van. Ha a képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy a kormányfő személyesen válaszoljon, ezt negyedik alkalommal kötelezően meg kell tennie. Volner János immár negyedszerre tette fel a kérdését, ezért jelent meg Orbán Viktor épp akkor az ülésteremben – írja az Index. Volner kérdését és Orbán válaszát itt olvashatja.

Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője az Indexnek azt mondta, Orbán a házszabálynak és a parlamenti hagyományoknak megfelelően járt el. A házszabály szerint a miniszterelnöknek a mai napon egyetlen kérdésre, Volner János kérdésére kellett kötelezően válaszolnia, és ezt a Jobbik-frakció a 14., el nem hangzó helyre rangsorolta.

„Miután kiderült, hogy a kérdés mégis elhangzik, a miniszterelnök a parlamenti dolgozószobájából átsétált az ülésterembe, megválaszolta a kérdést, majd bent maradt és megválaszolta a további képviselői kérdéseket is” – közölte a lappal Havasi Bertalan.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.