Belföld

Megjelent Medgyessy cáfolatának cáfolata

A volt kormányfő mégis azt mondta, amit mondott.

A Magyar Idők közzétette a hangfelvételt, miután Medgyessy Péter néhány napja az ATV-nek azt mondta, a magyarországi korrupciós helyzettel összefüggésben rosszul idézte őt a lap, éppen az ellenkezőjét gondolja, mint ami megjelent, vagyis most mégis tapinthatóbb a korrupció Magyarországon, mint a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormányok idején volt.

A Magyar Idő azt állítja, nem torzította, nem is értelmezte félre a volt kormányfő szavait, ennek igazolására internetes oldalán közzétette a Medgyessy-interjú hanganyagát és idéz nagy vihart kavart írását.

Medgyessy Péter a maga részéről támogatandó ötletnek tartja a korrupcióról szóló vitanapot, mert úgy véli, van értelme a témáról az Országgyűlés plénuma előtt is beszélni, vitatkozni. Kiderülni nem fog semmilyen újdonság, de egyáltalán az, hogy napirenden van a kérdés, fontos és helyes dolog.

Arra a kérdésre, hogy a korrupció ma szembeötlőbb módon van-e jelen a magyar közéletben, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején, a korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott, nehéz erre válaszolni, de most kétségtelenül és érezhetően a társadalmi érzékenységnek és a nemzetközi érdeklődésnek a homlokterébe került a magyarországi korrupció.

Azt semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idejében.”

Medgyessy Péter a hét végén az ATV stúdiójában már arról beszélt, hogy a korrupció nemcsak tapinthatóbb, hanem más minőségű is, mint 2010 előtt volt, mert ma – sokszor kétharmados – törvények legalizálják a törvénytelenséget. Mint mondta, nem támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, amely szerint állami vezetők nem közös háztartásban élő hozzátartozói indulhatnak állami tendereken. Azt is  elismerte, hogy kormányfőként ő is – ahogy minden miniszterelnök – tehetett volna többet a korrupció ellen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik