tanar(430x286).jpg (Array)
Belföld

Forró tavasz vár Orbánra – tanártüntetés és –sztrájk is jöhet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 07. 09:43

A Pedagógusok Szakszervezetének kongresszusa elsöprő többséggel döntött így.

Az utcai demonstrációtól, de akár a sztrájktól sem riad vissza a Pedagógusok Szakszervezete, amelynek kongresszusa megállapította, hogy a köznevelés rendszerének működését számos kérdésben újra kell gondolni, mert az állami fenntartás jelenlegi formájában nem garantálja a zavartalan működést.

A pedagógusok foglalkoztatásának új rendje átláthatatlanná tette a munkavégzést. A kongresszus azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a sürgős, nem halasztható korrekciók végrehajtására.

A kongresszus felhatalmazta a PSZ elnökét, hogy folytasson tárgyalásokat a kormány képviselőivel. Azok elmaradása vagy sikertelensége esetén 2016 első negyedévében szervezzen utcai demonstrációt, indokolt esetben

pedig tegye meg a szükséges intézkedéseket a jogszerű munkabeszüntetés megszervezésére valamennyi köznevelési intézményben.

Arról is döntöttek, hogy ismét levelet írnak a miniszterelnöknek. Korábban, november 23-án az érdekvédelmi szervezet levelében már írt Orbán Viktornak a köznevelés tarthatatlan helyzetéről. Erre a napokban a kormányfő helyett Czunyiné Dr. Bertalan Judit válaszolt. Az oktatási  államtitkár válaszát a kongresszus nem fogadta el.

A kongresszus döntéseit elsöprő többséggel hozta meg: 124 igen szavazattal, 1 nem és 1 tartózkodás mellett.

A szakszervezet Orbán Viktornak azt követően írt levelet, hogy a Magyar Közoktatás Napja alkalmából tartott fórumán áradt a panasz, noha Czunyiné előzőleg egy felmérésre hivatkozva azt állította, a tanárok nagyon jól érzik magukat, nagyon jó hangulat. A PSZ megtartotta az ellenpróbát, kiderült, hogy a tanárok szerint alulfinanszírozott, túlcentralizált, bürokratizált a köznevelés, amely nincs tekintettel a gyerekekre, oktatóik pedig frusztráltak, gyanakvóak, túlterheltek és félnek.

A szakszervezet ezt követően a miniszterelnöknek jelezte, csalódott a kormányban. Korábban a PSZ abban a reményben kötött megállapodást a kabinettel, hogy ezzel hozzájárul a köznevelés zökkenőmentes átalakításához. Az egyezségnél feltételezte, hogy Balog Zoltán miniszter mindent elkövet majd azért, hogy “a kölcsönös együttműködés beváltsa a hozzá fűzött reményeket.”

A másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete XII. kongresszusán szintén kemény bírálatokat fogalmazott meg a kormánynak, amelyet felszólított, hogy haladéktalanul kezdje meg a munkaterhelés vizsgálat előkészítését, dolgozza át az életpályamodellt, amely semmibe veszi a tapasztalatot és a tudást. A PDSZ elnöke vasárnap tegnap azt írta, hogy a 21. század Magyarországán “megtörtént az elképzelhetetlen”,  egy uniós tagállam több tízezer pedagógusa nem kapta meg fizetését a törvény által garantált időben.

Mendrey László úgy vélte, ez vérlázító, alkalmas a demokráciába vetett feltétlen bizalom aláásására.

A kormányzati kommunikáció hiteltelen, szánalmas magyarázkodás, kifogások keresése és vádaskodás, vegyítve – természetesen – némi sikerpropagandával, melyet elfogadni nem tudunk, s visszautasítunk.

A PDSZ elnöke a kialakult helyzetért felelősök elszámoltatása mellett követelte, hogy a parlament – a lehető leghamarabb – alkosson olyan jogszabályi környezetet, mely lehetővé teszi a magyar közoktatásának biztonságos, eredményes működését, a demokratikus minimumnak számító jogbiztonság feltételeinek biztosítását.

Időközben kiderült, a tanárok jelentős csúszással megkapták a fizetésüket, de az okokat még mindig nem tudni. Erről bővebben itt olvashat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.