Belföld

TEK-es elfogás – Droggal is visszaélt az egyik gyanúsított

terrorelharitok(210x140)(7).jpg (tek, terrorelhárítás, )
terrorelharitok(210x140)(7).jpg (tek, terrorelhárítás, )

Korábban kábítószerrel is visszaélt, a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés mellett, annak a két férfinak az egyike, akiket a Terrorelhárítási Központ november 21-én a fővárosban fogott el és vett őrizetbe, mert csomagtartójukban géppisztolyokat talált. Igaz­ságügyi forrásokból a Magyar Idők úgy tudja, a terrorcselekmény előkészületével gyanúsított férfiakat az ellenük hozott egykori ítéletekben letöltendő szabadságvesztéssel sújtották.

A két férfi a lap szerint – akik sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök kivégzésére készülhettek – a 2000-es években külön eljárásokban marasztalták el. Egyikük 2,5 év felfüggesztett, másikuk 7,5 év letöltendő börtönbüntetést kapott.  Az azóta előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottak a Magyar Nemzeti Hadsereg, míg más hírek szerint a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szélsőséges szervezethez köthetők.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-en nyilatkozva múlt kedden elmondta: a TEK a hétvégén két csoportot fogott el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig “bombalaborra” is bukkantak.  Hajdu János, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a TEK délután közölte, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el terrorellenes akciósorozatukban a hétvégén, azt nyilatkozta: két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken.

Később kiderült, nem radikális iszlamistákat fogtak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület múlt szerdai, zárt ülése után azt mondta, nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akciója során elfogottak. Azt viszont több képviselő is hangsúlyozta, hogy komoly volt a fenyegetettség.

Az ügyészség múlt csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írták, akciósorozatban elfogott férfiak némelyike nem csak történelemrajongó. Ibolya Tibor főügyész tájékoztatásában az állt, a november 21-én, szombaton kora délután Budapest XI. kerületében a két gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. Róluk Pintér Sándor egy a napokban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta, a TEK-nek információja volt arról, hogy az ország védett vezetői közül valaki ellen egy támadást szerveztek és akartak végrehajtani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik