Belföld

TEK-es elfogás – Másodszor sem sikerült rács mögé dugni a történelemrajongót

Továbbra is szabadlábon marad a Terrorelhárítási Központ által robbanóanyagok miatt elfogott csoport mindegyik tagja, ugyanis a Fővárosi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Budai Központi Kerületi Bíróság végzését, vagyis szintén elutasították az egyik gyanúsított előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt – közölte a törvényszék sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

A korábbi bírósági indoklásban az állt, nincs semmi arra utaló jel, hogy a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő gyanúsított bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel vagy a tudását és vegyi anyagait a közrend, illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-en nyilatkozva múlt kedden elmondta: a TEK a hétvégén két csoportot fogott el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig “bombalaborra” is bukkantak.  Hajdu János, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a TEK délután közölte, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el terrorellenes akciósorozatukban a hétvégén, azt nyilatkozta: két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken.

Később kiderült, nem radikális iszlamistákat fogtak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület múlt szerdai, zárt ülése után azt mondta, nem kötődnek muszlim radikálisokhoz a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akciója során elfogottak. Azt viszont több képviselő is hangsúlyozta, hogy komoly volt a fenyegetettség. A vasárnap elfogott négy emberről az Index korábban azt írta, veszélytelennek látszó, világháborús relikviagyűjtő társaságról van szó, a csomagtartóban talált fémtárgyakat (például páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy veszprémi erdőben találták, két nappal a TEK-es rajtaütés előtt.

Az ügyészség múlt csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írták, akciósorozatban elfogott férfiak némelyike nem csak történelemrajongó. Ibolya Tibor főügyész tájékoztatásában az állt, a november 21-én, szombaton kora délután Budapest XI. kerületében a két –   a másik ügyben elfogott – gyanúsítottat a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája lőfegyverrel visszaélés és lőszerrel visszaélés bűntette miatt előzetes letartóztatásba helyezte. Róluk Pintér Sándor egy a napokban tartott rendkívüli sajtótájékoztatón azt mondta, a TEK-nek információja volt arról, hogy az ország védett vezetői közül valaki ellen egy támadást szerveztek és akartak végrehajtani.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik