Belföld

Újabb fordulat a TEK-ügyben: a négy történelemrajongóból egy bombagyáros

A szakértői vélemény a Terrorelhárítási Központ (TEK) álláspontját igazolta.

Az egy hete elfogott, négy fiatal ügyében csak egy nappal azután készült el a jelentés, hogy a bíróság az ügyészi indítvány dacára első fokon nem rendelte el a négy fiatal egyikének előzetes letartóztatását. A Népszabadság úgy tudja, az ügyészség azért csak egyikük letartóztatását indítványozta, mert nincs bizonyíték arra, hogy a többiek tudtak társuk bombagyáráról.

A szarvasi fiatalembernél azonban valóban veszélyes bombalaborra bukkant a TEK. Lefoglaltak több kiló trotilt és egykilónyi úgynevezett brizáns robbanóanyagot. A brizánst más robbanóanyagok „beindításához” használják gyújtóként, mivel azoknál sokkal hevesebben lép működésbe. Olyan hétköznapi anyagokat is találtak, amelyekből egy amatőr vegyész pusztító pokolgépet készíthet. Ezek egy részét félig összeállítva találták meg.

A Népszabadság rendőrségi forrása szerint a tűzszerészek leizzadtak, amikor meglátták, mi van ott.

Instabil robbanóanyagok, alumíniumpor, csapágygolyók – nyilván a pusztító erő fokozása érdekében. Először a tűzszerészek folyamatosan bombacsapdákat kerestek. Azt mondták, aki ilyen cuccokat készít és tart, bármire képes. Ezért viszonylag lassan haladt a hely feltérképezése. Egyes instabil anyagokat a tűzszerészek egy erre rendszeresített tartályban megsemmisítettek, mert senki nem vállalta a felelősséget azért, ha szállítás közben spontán beindulnak.

 

A lap információi szerint a bíróság hétfőn meghozta jogerős határozatát, ám ennek tartalmát addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg az érintetteknek nem kézbesítették. Ez akár pár napot is igénybe vehet. Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-nek nyilatkozva egy hete mondta el, hogy emberei a hétvégén két csoportot fogtak el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is találtak náluk, és “bombalaborra” is bukkantak.

Később nagy vihart kavart, hogy kiderült, az egyik akció négy gyanúsítottja veszélytelennek látszó, világháborús relikviagyűjtő társaság lehetett. Az ügyészség hiába kérte az egyik elfogott, S. Róbert előzetes letartóztatását, ezt a bíróság akkor elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik