Belföld

Kattanj a tudásra! (x)

24.hu
24.hu

2015. 11. 27. 15:39

Elindult a Nemzeti Köznevelési Portál – a jövő okosportálja, mely az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben, a TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 európai uniós projekt keretében valósult meg. Az Okosportál létrehozásával egy olyan tudásbázis jött létre, mely gazdag ismeretanyagával és változatos feladataival segíti a tanárok és diákok munkáját, valamint a szülőkkel való közös tanulás folyamatát. Így a tanulás interaktív és alkotó tevékenységgé válik.  

A digitális világ körbevesz minket, a fiatalok már a modern informatikai eszközök korszakába születtek bele. Az internethasználat a mindennapjaink része lett, és a köznevelés igyekszik a kor kihívásainak mindenben megfelelni. Az Okosportál célja a technikai fejlődésben rejlő lehetőségek kihasználása az oktatásban, így a diákok érdekes és izgalmas felfedező munkaként élhetik meg a tanulás folyamatát, miközben digitális kompetenciájuk folyamatosan fejlődik. Nem utolsó sorban fontos cél volt, hogy a fiatalok egy szakmailag ellenőrzött, megbízható tudásanyagot kapjanak.

Az okosportal.hu egy tudást, tanulást támogató weboldal, melynek célközönsége a diákok mellett a tanárok és a szülők egyaránt. Az oldalak és a tartalmak bármilyen eszközön megjeleníthetők, határon innen és túl egyaránt, ezzel támogatva a külhoni magyar fiatalok anyanyelvű tanulási, oktatási folyamatát. A weboldalon megtalálható tartalmi elemek felhasználhatók tanuláshoz, gyakorláshoz, vagy akár szintfelméréshez is. A tartalmilag és funkciók tekintetében is változatos tananyagbázisnak hála kiválóan alkalmas az otthoni tanulás támogatására. A felület tematikus böngészője és kulcsszavas keresője biztosítja a könnyű tájékozódást.

A portálon lehetőség van regisztrált felhasználóvá válni, mely biztosítja a publikus tartalmak egyéni igényeknek megfelelő szerkesztését, bővítését, sőt saját anyagok feltöltését, megosztását is. Az Okosportál tantárgy, évfolyam vagy éppen témakör köré csoportosuló feladatai támogatják a pedagógusok munkáját is. A tanárok megoszthatják egymással kipróbált és bevált módszereiket, tanítási ötleteiket. A weboldal segítséget ad ahhoz is, hogy a szülők gyorsan felfrissíthessék, ellenőrizhessék tudásukat, megkönnyítve így az otthoni közös tanulást. A portál szülők számára készített profiljában a gyermekek tanulmányi szintje is ellenőrizhető.

A fejlesztők célja az elérhető oktatást-tanulást segítő tartalmak és szolgáltatások körének folyamatos bővítése. Az Okosportál a korszerű tanítási és tanulási módszerek alkalmazására ösztönző, vonzó tanulási környezettel és versenyképes tudástárral vár mindenkit. Tág lehetőségeket biztosító tudásbázisa lehetővé teszi a differenciált oktatást, tanulást.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.