Belföld

Tizenöt év fegyházat kapott a lajosmizsei kenderültetvény gazdája

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a 48 éves férfit, aki egy lajosmizsei tanyán indiaikender-ültetvényt hozott létre.  A táblabíróság részben 18. életévét be nem töltött személy felhasználásával elkövetett kábítószer-kereskedelem és lopás bűntettében találta bűnösnek. A vádlott most 23 éves fia a növények gondozásában vett részt, ő három év börtönt kapott.

Apa és fia 2008 óta élt egy lajosmizsei tanyán, ahol az idősebb férfi az egyik használaton kívüli épületből termesztőházat alakított ki. Az indiai kender nevelését 2009 januárjában kezdte el, Ausztriában 15 ezer forintnak megfelelő összegért vásárolt magot. Nyártól a gazdálkodás folyamatosan, tervszerűen és szakszerűen zajlott, a vádlott a termesztéshez minőségi alapanyagokat – magot, termőtalajt, tápoldatokat – használt. A keltetés után addig szaporította a növényeket, amíg 2010 elején az ültetvény a termesztőház minden helyiségét el nem foglalta. A növények felügyelete, gondozása ekkortól már két embert igényelt,  fia legkésőbb ebben az időpontban – még fiatalkorúként – kapcsolódott be a munkába.

A rendőrök 2011. áprilisában, más ügy kapcsán bukkantak rá az ültetvényre. A szakértői vélemény szerint a vádlottak több mint ezernyolcszáz kendernövényt neveltek fel. Ennek egy részét ismeretleneknek értékesítették.

A termesztéshez szükséges áramot egyébként az apa szabálytalanul, a mérőórát megkerülve biztosította, ezzel a szolgáltatónak legalább 3,8 millió forint kárt okozott.

A tábla az idősebb férfi esetében súlyosította az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék büntetését, a bíróság akkor tíz év fegyházzal sújtotta.  A fiú esetében viszont enyhített az eredetileg hat és fél éves szabadságvesztésen. Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró az ítélet indoklásakor kifejtette: az apa olyan bűncselekményt követett el, amelyért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, a büntetés középmértéke pedig 15 év, és semmi nem indokolja az eltérést ettől. A bíróság a fiú esetében nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottat az apja vonta be a bűncselekménybe, amelyet fiatalkorúként, majd fiatal felnőttként követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik