Belföld

A TEK-főigazgató közveszéllyel fenyegetett?

A Fidesz belvárosi feljelentőembere a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Szerinte "valótlan állításokat, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak büntetlenül senki nem tehet".

Tényi István tett bejelentést „ismeretlen elkövető ellen” közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A Legfőbb Ügyészségnek címzett beadványában részletesen felidézte az elmúlt napok sajtóhíreit, amelyekből kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) nem nemzetközi beágyazottságú szélsőségesekre, hanem olyan fiatalokra csapott le, akik világháború-rajongók és az erdőben találtak fegyverrelikviákat.

Tényi István beadványában emlékeztet rá, hogy a Büntető Törvénykönyv paragrafusai szerint:

Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A bejelentő szerint a közveszély fogalmát a törvény nem határozza meg, kimunkálását a bírói gyakorlatra bízza, a közveszéllyel fenyegetés megvalósulása jellemzően verbálisan „tudatosan valótlan tény állításával” történik. Tényi a mostani TEK-ügyben idézi a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményét, amely szerint:

nincs arra semmilyen adat, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani.

A Terrorelhárítási Központ részéről ezzel szemben a nagy nyilvánosság előtt az hangzott el, hogy szélsőséges nézeteket valló figurákat fogtak el, akik robbanóanyaggal, csőbombákkal rendelkeztek, illetve a házkutatás során „bombalaboratóriumot” fedeztek fel. Ezzel szemben a valóság az lehet – melyet a Fővárosi Törvényszék állít – hogy a gyanúsítottak autójuk csomagtartójában az igazoltatásnál talált fémtárgyakat (páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg elfogásuk előtt két nappal, „azzal a céllal, hogy azokat lakásukra szállítsák”.

Ez a cselekmény nem fenyegeti/fenyegetheti a közrendet. Tényi szerint a párizsi terrortámadás után az illetékes szerveknek, hatóságoknak fokozott figyelemmel kell eljárni nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyekben.

Valótlan állításokat, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak büntetlenül senki nem tehet.

A jelenleg elérhető információk, a Fővárosi Törvényszék közleménye nem támasztják alá a TEK valótlan híreszteléseit, amelyek miatt a közvéleményben joggal alakulhatott ki az az érzés, hogy ismeretlenek bombákkal, „bombalaboratóriummal”, gránátokkal, lőszerekkel, szélsőséges eszméikkel a párizsihoz hasonló akciót/akciókat hajtanának végre.

A híresztelések objektíve alkalmasak lehetnek a köznyugalom megzavarására, arra az eshetőségre, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget(ett).

Tényi István a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik