Budapest, 2014. február 16.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója érkezik a budapesti Millenáris Teátrumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja 2014. február 16-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Belföld

A TEK-főigazgató közveszéllyel fenyegetett?

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 26. 08:29

A Fidesz belvárosi feljelentőembere a Legfőbb Ügyészséghez fordult. Szerinte "valótlan állításokat, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak büntetlenül senki nem tehet".

Tényi István tett bejelentést „ismeretlen elkövető ellen” közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. A Legfőbb Ügyészségnek címzett beadványában részletesen felidézte az elmúlt napok sajtóhíreit, amelyekből kiderült, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) nem nemzetközi beágyazottságú szélsőségesekre, hanem olyan fiatalokra csapott le, akik világháború-rajongók és az erdőben találtak fegyverrelikviákat.

Tényi István beadványában emlékeztet rá, hogy a Büntető Törvénykönyv paragrafusai szerint:

Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A bejelentő szerint a közveszély fogalmát a törvény nem határozza meg, kimunkálását a bírói gyakorlatra bízza, a közveszéllyel fenyegetés megvalósulása jellemzően verbálisan „tudatosan valótlan tény állításával” történik. Tényi a mostani TEK-ügyben idézi a Fővárosi Törvényszék sajtóközleményét, amely szerint:

nincs arra semmilyen adat, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a II. világháború iránt hobbi szinten érdeklődő terhelt bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel, vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani.

A Terrorelhárítási Központ részéről ezzel szemben a nagy nyilvánosság előtt az hangzott el, hogy szélsőséges nézeteket valló figurákat fogtak el, akik robbanóanyaggal, csőbombákkal rendelkeztek, illetve a házkutatás során „bombalaboratóriumot” fedeztek fel. Ezzel szemben a valóság az lehet – melyet a Fővárosi Törvényszék állít – hogy a gyanúsítottak autójuk csomagtartójában az igazoltatásnál talált fémtárgyakat (páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy Veszprém melletti erdőben, fémkereső segítségével találták meg elfogásuk előtt két nappal, „azzal a céllal, hogy azokat lakásukra szállítsák”.

Ez a cselekmény nem fenyegeti/fenyegetheti a közrendet. Tényi szerint a párizsi terrortámadás után az illetékes szerveknek, hatóságoknak fokozott figyelemmel kell eljárni nemzetbiztonsági kockázatot jelentő ügyekben.

Valótlan állításokat, melyek a köznyugalom megzavarására alkalmasak büntetlenül senki nem tehet.

A jelenleg elérhető információk, a Fővárosi Törvényszék közleménye nem támasztják alá a TEK valótlan híreszteléseit, amelyek miatt a közvéleményben joggal alakulhatott ki az az érzés, hogy ismeretlenek bombákkal, „bombalaboratóriummal”, gránátokkal, lőszerekkel, szélsőséges eszméikkel a párizsihoz hasonló akciót/akciókat hajtanának végre.

A híresztelések objektíve alkalmasak lehetnek a köznyugalom megzavarására, arra az eshetőségre, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget(ett).

Tényi István a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.