Belföld

Teknőkben érkezik a hideg

A héten 10 fokig sem melegszik napközben a levegő, éjszaka pedig fagyni fog. Balkáni és észak-olaszországi ciklonok hatnak.

Egy északkelet-délnyugati tengelyű magassági teknő fekszik el felettünk, amely lassan kelet felé helyeződik át. Ennek előoldalán a talajon ciklon mélyült ki a Balkán-félszigeten, ennek felhőzete lóg be a Kárpát-medence déli része fölé. Szerda napközben ez a rendszer is kelet felé helyeződik, a magasban egy átmeneti köztes gerinc lesz felettünk. Estefelé azonban egy újabb teknő közelíti meg térségünket, amelyen Észak-Olaszország felett képződik mediterrán ciklon – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Szerdán az ország déli részén, illetve a Nyugat-Dunántúlon erősen, másutt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Számottevő csapadék nem lesz. A keleties szél mérsékelt marad. A hőmérséklet délután 2 és 7, késő este többnyire -3 és +2 fok között valószínű.

Csütörtökön az ország északnyugati harmadán szakadozott felhőzet várható, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, másutt erősen felhős vagy borult időre kell számítani. A csapadék területi kiterjedtségében még nagy a bizonytalanság, eső, havas eső, havazás az Alföld egy részét, az Északi-középhegység keleti felét és esetleg a Dunántúl délkeleti tájait érintheti. Az északi, északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.

Péntek a kezdetben túlnyomóan borult területeken is szakadozik a felhőzet, de inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Reggel egészen északkeleten, estétől a déli határvidéken fordulhat elő néhol eső, havas eső, havazás. Az északi, északkeleti szelet élénk, a Nyugat-Dunántúlon helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 7 fok között alakul.

Szombaton a Dunántúlon szakadozott felhőzet, több-kevesebb napsütés várható, másutt többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk. Az Alföldön elszórtan valószínű kisebb eső, néhol esetleg havas eső. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 7 fok között alakul.

Vasárnap erősen felhős és napos időszakok váltakoznak, elszórtan valószínű záporeső, a hegyekben hózápor. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik