Belföld

Minél előbb, annál jobb – gondoskodjon Ön is időben a nyugdíjáról! (X)

„Ráérek még, a gyerek tandíja és a lakásfelújítás most fontosabb, majd ha ezekkel kész leszek”, „Már félretettem egy szép összeget, abból kényelmesen eléldegélek majd”.

A nyugdíj-előtakarékossággal sokan vannak úgy, hogy „majd foglalkozom vele később”. Ez valahol érthető is, hiszen az olyan mindennapi teendők, mint a számlák befizetése, a lakás vagy ház karbantartása mellett sokszor nem jut időnk és energiánk a hosszabb távú célokra. Márpedig ha valamire, akkor erre mindenképpen oda kell figyelnünk! Meg kell értenünk, hogy ha csak évekkel később kezdünk el foglalkozni a nyugdíj kérdésével, mint ahogyan azt egyébként megtehetnénk, akkor később már nem tudjuk pótolni a kimaradást.

Több nyugdíjas lesz, mint dolgozó

A saját jövőnkről való gondoskodásra márpedig nagy szükség van, ugyanis mi már az államtól jóval kevesebb nyugdíjra számíthatunk, mint a jelenlegi időskorúak. Ennek oka egyszerű: a társadalom öregszik, kevés kisbaba születik, viszont egyre több a nyugdíjas, illetve mivel egyre egészségesebben élünk, az átlagéletkor is növekszik. Emiatt míg jelenleg 2 aktív dolgozó tart el 1 nyugdíjast, addig 20-30 év múlva 1 dolgozóra 2 nyugdíjas jut majd. Pénzre lefordítva ez azt jelenti, hogy amíg a ma nyugdíjba vonulók az átlagjövedelmük 80-90 százalékát kapják nyugdíjként, addig a jövőben ez az arány már csak 40-50 százalék lesz. A különbözetet pedig értelemszerűen saját magunknak kell kitermelnünk, már amennyiben nem akarunk drasztikusan visszavenni a megszokott életszínvonalunkból az idősebb éveinkben. Ha meg szeretné tudni, hogy mire számíthat a nyugdíjas éveiben, akkor látogasson el az Erste Bank Nyugdíjprogramjának az oldalára! Itt egy kalkulátor segítségével könnyedén kiszámolhatja, mekkora lesz valószínűsíthetően a nyugdíja.

Hogyan kezdjek neki?

Szerencsére számtalan olyan kedvező pénzügyi konstrukció áll rendelkezésünkre, amellyel a leendő állami nyugdíjunk kiegészítésére takarékoskodhatunk, a jó hír pedig az, hogy ezeket adókedvezmény formájában az állam is támogatja. Ilyen lehetőség például a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági számla), a nyugdíjbiztosítás, vagy az önkéntes nyugdíjpénztár. Az adókedvezmény mértéke akár az évi 280 ezer forintot is elérheti. A különböző konstrukciók között néha nehéz eligazodni, így érdemes ellátogatni a legközelebbi Erste bankfiókba, ahol tíz perc alatt kiszámolják Önnek, várhatóan mekkora nyugdíjra számíthat, illetve mekkora összeget kellene félretennie havonta a jelenlegi életszínvonala fenntartásához. Higgye el, megéri 10 percet rászánni arra, hogy az időskorában akár 20-30 évet is anyagi biztonságban töltsön!




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik