Belföld

Jön az ár: 4,5 métert emelkedett a Tisza

Kárpátalján már komoly gondot okoznak az esőzések miatt megindult áradások elsősorban a Tisza és mellékfolyói felső szakaszain. A víz kisebb hidat elsodort, utakat öntött és mosott el, három helyen pedig földcsuszamlást idézett elő. A Tisza Rahó városát több órára elvágta a várost a külvilágtól – részleteket itt írtunk korábban.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjének Kárpátaljai területén az elmúlt három napban az előre jelzettnél jóval több eső hullott: átlagosan 124 mm, ami a novemberi átlagcsapadék közel kétszerese Kárpátalján – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Ez pedig intenzív árhullámot indított a Felső-Tiszán, vasárnap reggelig a folyó vízszintje a tiszabecsi határszelvényében közel 4,5 métert emelkedett, és az áradás tovább folytatódik.

Vásárosnamény és Tiszabecs között több mint 87 méteren már I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, az áradás nagyságára való tekintettel pedig hamarosan II. fokú készültség elrendelése várható.

Az OVF felhívja a figyelmet, hogy a levonuló árhullám a külföldi vízgyűjtőről jelentős mennyiségű kommunális hulladékot szállít, a vízügyi szakemberek az említett szakaszokon 24 órás, fokozott őrszolgálatot tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik