Belföld

Ombudsman: mindenkinek van tennivalója a gyermekek szexuális zaklatása ellen

Az esetek csaknem háromnegyedében a gyermek ismeri az elkövetőt, de az ügyek döntő része homályban marad.

A gyermekvédelem egyik legsürgetőbb feladata a gyermekek szexuális zaklatása elleni fellépés, ebben a jogalkotótól az állampolgárokig mindenkinek van tennivalója – közölte Székely László ombudsman hivatala az MTI-vel. Az alapvető jogok biztosa a gyerekek szexuális kizsákmányolása és szexuális zaklatása elleni védelem első európai napja alkalmából tett közzé felhívást.

Székely szerint a küzdelem fontos szereplői a védőnők, a pedagógusok és a gyámhatóságok, de szélesebb értelemben mindenki tagja a „jelzőrendszernek”. A gyermekekkel szemben elkövetett erőszak semmilyen formája sem lehet indokolható vagy magyarázható, de az erőszak megelőzhető a bizalom, a tájékoztatás, a segítségnyújtás és a figyelem eszközeivel – áll a közleményben.

A gyermekek szexuális bántalmazása és zaklatása, ahogy az erőszak más formái is, a világ minden országában, így Magyarországon is létező jelenség, amely kultúrától, társadalmi osztálytól, iskolázottságtól, jövedelemtől és etnikai származástól függetlenül van jelen – figyelmeztetett az ombudsman. Az európai összesített adatok szerint az esetek csaknem háromnegyedében a gyermek ismeri az elkövetőt, de az ismerős vagy családtag által elkövetett szexuális zaklatási ügyeknek legfeljebb a tizedére derül fény.

Az adatok szerint Európában nagyjából minden ötödik gyermek áldozatul esik a gyermekek elleni erőszak legsúlyosabb következményekkel járó formájának – ezek súlyos, akár helyrehozhatatlan károkat okozhatnak a gyermekek mentális és fizikai egészségében, a következmények még felnőttkorukban is gyötrik, fájdalomban és szégyenben tartják az áldozatokat.

Az ombudsman szerint az elkövetők felelősségre vonása mellett legalább annyira fontos a megelőzés, az áldozatok segítése, a jobb védelmük az igazságszolgáltatás rendszerében, illetve az, hogy legyenek olyan emberek, akikhez a gyermekek bizalommal fordulhatnak. Lényeges a digitális világban leselkedő veszélyek felismerése, a jogtudatosság, az ezekről folytatott párbeszéd a gyermekek és szüleik között – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik