Belföld

Munkagép állt meg egy ember lábán a győri gyárban – Három embert vádolnak

Maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és közokirat-hamisítás bűntette – miatt állítanak bíróság elé hamarosan két embert a győri gyárban, 2013 februárjában történt baleset kapcsán. A gépet vezető alkalmazott és munkáltatója ellen emeltek vádat emiatt. Az ügynek van egy harmadik vádlottja is, – neki – a közokirat-hamisítást kivéve – ugyanazért kell felelnie, mert bár látta, hogy baj lesz, nem tett semmit.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szerdai tájékoztatása szerint a multinacionális cég üzemében egy alvállalkozó cég embere úgy vezetett egy emelőkosaras munkagépet, hogy erre nem volt engedélye. Erről főnöke is tudott, ennek ellenére mégis kezelnie kellett a masinát.

A gép előtt gyalogolt egy kollégája, aki bár látta, hogy vészesen közel van valaki, nem figyelmeztette sem őt, sem a vezetőt, mondván, nem kérték fel erre. Miután a kezelő nem látta, hogy van valaki előtte, elütötte a munkást. Leszállt, mert hallotta a kiabálást, a gép ekkor a sérült lábán – lábszárán és lábfején – állt. Nyílt töréssel vitték kórházba a mentők.

Amikor a baleset kapcsán elindult a munkavédelmi vizsgálat, a gázoló egy hamis papírral próbálta igazolni, hogy használhat ilyen gépet. A dokumentumot a főnöke szerezte be neki.

„A sértett sérüléseiből a gyógyulást követően bokaizületi mozgáskorlátozottság, valamint csökkent terhelhetőség maradt vissza, ami maradandó fogyatékosságként értékelhető. Emellett a sértett ellátása miatt szükséges műtét során a sértettnél allergiás reakció lépett fel, ami súlyos egészségromlásnak minősül” – áll az ügyészség tájékoztatásában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik