AppleMark
Belföld

A katona csak erőszakos cselekmény esetén lép fel a civilekkel szemben

24.hu
24.hu

2015. 11. 18. 14:30

Szombat óta az utcákon is jelen vannak a katonai rendészek.

A katonai rendész nem rendőr, de erőszakos cselekmény esetén közbeléphet – mondta Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar időknek.

A vezérezredes felidézte: a pénteki párizsi merényletek után, szombaton reggel összeült a nemzetbiztonsági munkacsoport, Orbán Viktor miniszterelnök meghallgatta a különböző jelentéseket, köztük a rendvédelmi szervek vezetőinek beszámolóit. Ezután megerősített biztonsági intézkedések bevezetéséről döntött. „Nagyobb készültséggel és jelenléttel őrizzük az objektumainkat, ott vagyunk a katonai rendészeinkkel az utcán, illetve biztonsági intézkedéseket vezettünk be a misszióinkban is” – fejtette ki Benkő.

A katonai rendészek alapvetően katonai gépjárműveket ellenőrizhetnek és más katonákkal szemben intézkedhetnek. Civilekkel szemben csak rendőrök járhatnak el. Ennek ellenére a vezérezredes úgy véli, fontos a katonai jelenlét az utcákon, és ha valaki erőszakos cselekményt követ el, az ellen beavatkozhatnak.

Minden katonai szervezetnél szigorító intézkedéseket vezettek be az objektumok őrzés-védelmének megerősítésére, a katonai létesítményekhez további katonákat vezényeltek, akik járőröznek is a környéken – mondta Benkő Tibor. Kitért arra is, hogy szerinte önmagában a migráció nem jelentene terrorveszélyt, ha az emberek törvényes úton próbálnának eljutni Európába, de itt olyan „népvándorlás” történik, melynek során tömegével juthattak át emberek a határokon mindenféle ellenőrzés nélkül.

A vezérezredes úgy véli, ahol ennyiféle népcsoport és politikai berendezkedés érintett egy válságban, azt egyetlen hadsereg nem tudja megoldani – koalíciós hadseregben kellene gondolkodni. Úgy látja, nem elég, hogy a légierő bombázza az Iszlám Állam állásait, átfogó szárazföldi műveletre lenne szükség. Az Iszlám Állam elleni koalícióban sok NATO-tagállam részt vesz, egy magyar misszió például kiképzésekkel járul hozzá ehhez az iraki Kurdisztánban – közölte a vezérkari főnök.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.