Belföld

Megöltek egy idős embert, majd eldicsekedtek vele a miskolci fiatalok – Elítélték őket

24.hu
24.hu

2015. 11. 16. 16:25

Helybenhagyta a Debreceni Ítélőtábla az első fokú döntést annak a három borsodi fiatalnak az ügyében, akik összevertek majd megkéseltek egy idős embert még 2013 tavaszán, Miskolcon. Tizenhat év fiatalkorúak börtöne, húsz és tizenkét év fegyház – ennyit kaptak ezúttal is. Kettejüket társtettesként elkövetett emberölésben, állatkínzásban, magánlaksértésben, rablásban és lopásban találták bűnösnek, harmadik társuk a gyilkosságnál nem volt jelen, őt egyebek mellett bűnpártolásért ítélték el.

“Csinálni kéne valamit”

A támadók rokonok, ketten – az első- és a harmadrendű vádlott – testvérek, a másodrendű vádlott pedig az unokatestvérük. Ők – ahogy áldozatuk is, Miskolcon laktak, egy hétvégi házas övezetben. 2013 márciusában a későbbi gyilkosok szülinapot ünnepeltek, és elég sokat ittak. Ketten – az első és a harmadrendű vádlott – még aznap eldöntötték, hogy „csinálnak valamit”.

Így is tettek, berontottak áldozatuk házába és pénzt követeltek tőle. Mivel nem kaptak, egyre durvább ütéseket mértek rá és rugdosták a férfit. Az elsőrendű vádlott egy idő után abbahagyta a bántalmazást és szétnézett, hátha talál valamit, amit érdemes elvinni. Keresgélés közben azonban lesodort egy kést a tévéről. Unokatestvére ezt kapta fel, és – mivel nem találtak pénzt – dühében megkéselte az áldozatot, nyakon, illetve hátba szúrta őt, összesen tizenkilencszer. Közben szidta rokonát is, azt mondta, nem ütött elég erősen, ezért nem tudtak pénzt szerezni a férfitól. Mérgében az elsőrendű vádlott is megfogta a kést, és szúrt.

A páros ezután felkapott egy gázpalackot, némi dohányárut és élelmiszert, összesen 37 ezer forint értékben, majd eltűntek. Otthon eldicsekedtek azzal társuknak, hogy mit tettek, ő pedig segített nekik megsemmisíteni a bizonyítékokat: a kést bedobta a kályhába, elégette a véres ruhákat.

A lakó bemenekült, így megölték a kutyáját

Másnap már hárman indultak rabolni. Szintén egy közelben lévő házra esett a választásuk. Lekapcsolták a villanyórát, a tulajdonost pedig próbálták leütni. A férfi azonban bemenekült a lakásba és magára zárta az ajtót. Őt nem tudták bántani, de kutyájával végeztek: az eb láncát a másodrendű vádlott feltekerte a közelben lévő autó tetőcsomagtartójára, így az állatnak két lábon kellett állnia. Végül elfáradt, a lánca pedig megfojtotta.

A férfi közben 13 ezer forintot adott nekik a kémlelő ablakon keresztül azért, hogy eltűnjenek. Ők azonban folyamatosan rugdosták az ajtót, addig, hogy az kiszakadt. A lakó ekkor a fürdőszobába menekült. A támadók itt is összepakoltak, amit találtak: mobiltelefon, dohányt, élelmiszert, összesen 41 ezer forint értékben, majd elmentek.

Ebben a néhány napban az első és a harmadrendű vádlott egy másik hétvégi házba is betört, onnan egy televízióval távoztak.

Az első fokú ítélet egyébként azért nem emelkedett jogerőre, mert a fiatalok felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek..

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.