Belföld

Új címereket kaptak a budapesti kerületek

Hasított pajzsok, kardok, koronák, erdők, mezők, várak – ezek jellemzik a címereket. De épp ideje megújítani ezt a műfajt is, hogy alkalmazkodjon a 21. század kihívásaihoz, ahogy Tarlós István főpolgármester teszi nap nap után. Kitaláltuk ezért, hogy pár fővárosi kerület címerét újrafazonírozzuk, minimális magyarázatot mellékelve hozzá.

I. kerület – Várkerület

A második legősibb budapesti kerület a III. után az I., itt van a Vár és Budapest szívcsakrája, de a környéken lakók ebből igazán már sokat nem láthatnak. Mert a turisták és azok buszai lassan mindent eltakarnak. Ehhez igazítottuk a patinás címer új változatát.

Kép: 24.hu

II. Kerület – Buda

Buda. Nincs több mondanivalónk.

ii_kerulet_cimer

VII. kerület – Külső-Manchester

Budapest bulinegyedét, az egykori gettót is magában foglaló kerületet a nagyhatalmak sorában most a britek rohanták le. Nincs jobb mementója, jelképe, szimbóluma, mint az ordítva hányó brit bulizók.

erzsebetvaros

VIII. kerület – Mátéváros

Vannak vezetők, akik a maguk arcára alakítják kerületüket. Dr. Kocsis Máté ilyen vezető.

matevaros

XIII. kerület – Újlipótváros

A nercbundák, a kutyasétáltatás és a bújtatott vallási utalások kerülete. Sehol nem látni annyi bundás nagymamát vasárnap reggel dekás röviditalt vásárolni, mint itt. Valahol a távolban felsír egy pisilő kutya.

ujlipot

XI. kerület – New Buda

Buda legnépesebb kerülete egy rakat városrészből áll össze (Gazdagrét, Kelenföld, Szentimreváros, Albertfalva stb.), így a négyosztatú címerpajzs volt a minimum. Emléket állítottunk a KDNP korábbi képviselőjének, jelenleg miniszternek, Simicskó Istvánnak, aki annyit tett a városrészért, aztán a méretes lakótelepeknek, a plázáknak és Újbuda új büszkeségének, a 4-es metrónak.

Kép: 24.hu

XVIII. kerület – Pestszentlőrinc-Pestszentimre-Reptér

Budapest méltatlanul lenézett része ez a külső kerület, pedig ezen keresztül jön minden repülővel érkező külföldi Budapestre. Ezért is gondolkodtunk valami vidámabb külcsínben, ím, sikerült is!

Kép: 24.hu

XXI. kerület – Csepel-Indusztria

Budapest nem lenne ipar nélkül, ipar nem lenne Csepel nélkül. Ha a Vár Budapest szívcsakrája, a Hegyvidék pedig a tüdeje, akkor Csepel a mindent mozgásban tartó vérárama. Persze a vörös Csepel múltja felejthetetlen, ezt csak a zöld-fehér HÉV töri meg, így ki is jön a magyar trikolór!

Kép: 24.hu

XXIII. kerület – Soroksár-Schorokschar

A szívünk mélyén Soroksár mindig a kedves sváb falu marad, akármennyire urbanizálódott is az utóbbi években. A bevásárlóközpontokkal Dél-Pest Budaörsévé nőtte ki magát, de egy jó sváb nóta, akár Lagzi Lajcsi trombitájával előadva még a napot is felbukkanásra készteti.

Kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik