Belföld

Húsz év fegyházat kapott a vajai apagyilkos

Súlyosította a Debreceni Ítélőtábla másodfokon annak férfinak a büntetését, aki 2013 nyarán megölte apját, anyját pedig életveszélyesen megsebesítette Vaján. A döntés jogerős. Az ügyet első fokon a Nyíregyházi Törvényszék tárgyalta és 17 év fegyházzal sújtotta. A korábbi ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Azért a plusz három év, mert a vádlott egy felfüggesztett szabadságvesztés és két feltételes szabadság hatálya alatt követte el a bűncselekményt. Különös visszaesőnek minősül, korábban halált okozó testi sértés miatt ült.

“Takarodj innen”

A férfi 2012 áprilisában szabadult feltételesen és hazaköltözött szüleihez, valamint testvéréhez. A család évtizedek óta italozó életmódot folytatott, részegen gyakran veszekedtek, sőt, olykor még össze is verekedtek.

A gyilkosság napján a család a vajai presszóba ment, a vádlott később csatlakozott hozzájuk. A szülők este elmentek, fiaik azonban még maradtak. Amikor a támadó hazaért, zárva találta az ajtót. Igaz, apja mondta neki korábban, hogy takarodjon el a házból, ő ezt nem vette komolyan. Kiabálni kezdett és követelte, hogy engedjék be, majd betörte az ajtóüveget és berontott. A házban összetalálkozott szüleivel, apjánál egy vasrúd, anyjánál egy kisbalta volt. Veszekedni kezdtek, az idősebb férfi fia felé suhintott az eszközzel, de gyermeke kivédte az ütést. A vádlott azonban kicsavarta a kezéből a rudat és megütötte őt. A férfi a földre esett. A támadó ezután a kisbaltával kezdte ütlegelni apja fejét, illetve a testét, majd anyját sebesítette meg a fején. Az asszony az ágyra zuhant. Fia ezután újabb ütéseket mért rá.

Azt hitte, mindketten meghaltak

Ezután dühében szétverte a ház folyosóján lévő villanykapcsolót, majd abban a hitben, hogy szülei meghaltak, elrejtette a baltát és a vasrudat, majd elmenekült.

Testére később ért haza, de nem vett észre semmit, bement a szobájába és lefeküdt aludni. A vádlott másnap ment csak haza, és amikor látta, hogy egyelőre nem jött rá senki, mi történt, megpróbálta elterelni magáról a gyanút. Átrohant a szomszédhoz, és arra kérte, értesítse a rendőrséget, mert szüleit eszméletlenül találta. Ezután hívta a mentőket.

A férfi életét már nem tudták megmenteni, az asszony azonban túlélte a támadást, bár maradandó fogyatékosságot szenvedett.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik