Belföld

Kitart a köd – egyelőre nem fújja ki a szmogot a szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a sűrű és tartós köd miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki szombat éjfélig.

Szombaton a ködfoltok ritkulnak, kiterjedésük csökken. Sokfelé süt ki a nap hosszabb-rövidebb időre, de észak, északnyugat felől egyre többfelé megnövekszik a felhőzet. A ködös részeken szitálás, a délutáni, esti órákban pedig főleg északon néhol kisebb eső is előfordulhat. Helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10, 16, a tartósabban ködös tájakon 5, 9 fok között valószínű. Késő este többnyire 4, 9 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a sűrű és tartós köd miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki szombat éjfélig. Az elsőfokú, citromsárga jelzés négy megye (Nógrád, Vas, Veszprém, Zala) kivételével az egész országra vonatkozik. A sűrű köd napközben legkésőbb az Alföldön, a Dunántúl déli részén és a Kisalföldön oszlik fel – írták.

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős, párás, ködös lesz az idő, majd csökken a köd kiterjedése, legnagyobb eséllyel keleten maradhat meg. Nyugaton süthet ki több órára a nap. Csapadék nem valószínű. A nyugati, északnyugati szél a középső területeken időnként megélénkül. A hőmérséklet napközben 15 és 20 fok között alakul, de az ország északkeleti részén 10 fok alatt marad.

Budapesten egészségtelen a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. A szálló por miatt sokaknál asztmatikus rohamok léphetnek fel, halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek. A párás idő miatt szaporodhatnak a hurutos jellegű légzési panaszok is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik