Belföld

A rendőrség is óv a ködtől, “látni és látszani”

kod-budapest(2)(960x640).jpg (köd, budapest, autópálya,)
kod-budapest(2)(960x640).jpg (köd, budapest, autópálya,)
A rendőrség azt kéri, mindenki tartsa szem előtt, hogy "mindenkit hazavárnak".

Az őszi időjárás az elmúlt napokban megnehezítette a közlekedők életét Csongrád megyében – figyelmeztet a megyei főkapitányság. Ilyenkor a sebesség helyes megválasztása mellett nagyon fontos betartani a „Látni és látszani elvet.”

A köd az őszi időjárás egyik kedvezőtlen jelensége, melynek balesetveszélyes hatásaival számolni kell, ezért óvatosságra inti a közlekedésben résztvevőket a rendőrség. Ennél a veszélyforrásnál elsősorban a sebesség helyes megválasztására, a világítási és előzési szabályok betartására kell odafigyelni.

A legtöbben sajnos nem elég körültekintőek, sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös, ködfoltos területet, majd ott pánikszerűen fékeznek, elvesztik járművük felett az irányítást.

Ne feledjék, a hirtelen fékezéssel meglepik a mögöttük közlekedőt, akinek ilyenkor már ritkán van lehetősége megállásra.

Az ilyen jellegű balesetek megelőzhetőek, ha a ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton csökkentik a sebességet. A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, hogy kerüljék el ők is a hirtelen fékezést.

A megfelelő világításról gondoskodni kell, és sűrű ködben – ha van – használják a ködlámpát! Így nemcsak a súlyos baleseteket, hanem a kisebb, ám annál több bosszúságot okozó koccanások is elkerülhetőek. A rendőrség mindenkitől azt kéri, hogy vezessen figyelmesen, körültekintően, legyen toleráns, tartsa be a közlekedés szabályait. Szem előtt tartva, hogy „mindenkit hazavárnak.”

Mint korábban megírtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat a sűrű és tartós köd miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki négy megye kivételével az egész országra szombat éjfélig.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik