Belföld

Drámai számok a magyar droghelyzetről

Zacher Gábor 6-7 ezerre teszi azoknak a kábítószereseknek a számát, akikkel nem tud mit kezdeni a rendszer.

A toxikológus szerint 45 millió alkalommal fogyasztanak drogot egy év alatt Magyarországon. A szakembert a Magyar Idők annak kapcsán kérdezte, hogy kedd délelőtt életveszélyesen megszúrt egy bedrogozott, ellátásra szoruló férfi egy mentőápolót Csepelen.

Zacher Gábor azt mondta, évente átlagosan 31-en halnak meg kábítószer-használat miatt. A 20 ezer kábítószerfüggő fele marihuánát használ. Hozzátette: 6-7 ezer harmadik generációs, intravénás drogfogyasztóval sem az egészségügy, sem a rendőrség, sem a szociális ellátórendszer nem tud mit kezdeni.

Ez a populáció a probléma, mert közülük kerül ki az, aki megszúrja a mentőápolót.

Egy hétvégén 200 ezer magyar szív marihuánát. Ennyi embert lehetne két év börtönre ítélni a magyar jogszabályok alapján. Ha őket letartóztatnák “egy vidám szombat éjszaka” után, bedőlne a rendszer – tette hozzá. A szakember szerint azokban a családokban, amelynek legalább az egyik tagja alkoholista, a gyereknek hétszer nagyobb esélye van arra, hogy maga is alkoholista legyen. Szerinte a családon belül keresni a probléma gyökerét.

Az otthonról hozott értékek alapján fogja azt mondani a buliban, hogy nem kér a drogból.

Nem kell felkészíteni a gyereket, mielőtt elindul a buliba, hiszen a szülő ad neki egy értékrendet, ami alapján saját maga hoz döntést. Minden az őszinte szülő-gyerek közti kommunikációról szól – vélekedett Zacher Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik