Zoltan Balog, Hungarian State Secretary for Social Inclusion in the Ministry of Administration and Justice addresses a press conference in Budapest on November 27, 2012 ahead of a two-day conference on hate crime in Europe. The hate crime is a daily reality, reported by the European Union Agency for Fundamental Rights. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Belföld

Balog szerint a gyerekvállalás már nem szegénységi kockázat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 06. 12:10

A jó gazdaságpolitika teremti meg a jó családpolitika alapjait - mondta az emberi erőforrások minisztere.

A Budapesti Demográfiai Fórum második napján tartott köszöntőjében Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy a család tud képessé tenni a boldog, elégedett életre, ám ha erre valamiért mégsem képes, akkor az államnak kell segítenie. A magyar kormány éppen ezt tette 2010 és 2013 között, amikor a gyermekvállalás még szegénységi kockázat volt egy eladósodott országban. Szerinte az akkori családpolitikának két fókusza volt: megszabadítani az adósságtehertől és munkahelyeket teremteni.

Balog Zoltán azt mondta, a családokat jövedelemből lehet erősíteni, ezért ad a kormány segély helyett inkább munkát, ezért vezette be az úgynevezett feltételekhez kötött támogatást, amely aktivitásra és cselekvésre ösztönöz. A miniszter az előző évek családpolitikai intézkedései közül beszélt a munkahelyvédelmi akciótervről, amely szerinte több százezer anyának segített abban, hogy a gyereke születése után könnyebben visszatérhessen a munka világába.

A miniszter úgy látja, hogy a női foglalkoztatás napjainkban – az elmúlt évtizedekhez képest – csúcson van Magyarországon. Balog Zoltán a családi adókedvezmény rendszeréről azt mondta, világos, hogy az egykulcsos adórendszer hátrányosan érinti a családokat, ezért kell mellé egy “kiegészítő mechanizmus”. Beszélt továbbá a hátrányos helyzetű diákoknak járó ösztöndíjakról, a családi otthonteremtési kedvezményről, a szeptemberben bevezetett ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetésről, valamint a családi pótlék iskolába járáshoz kötéséről is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.