Belföld

Az idő nem, de Orbán felesége Simicskának dolgozik

Duplán fizethet majd földjei után. Talán kárpótlást jelent, hogy a legbefolyásosabb magyar nő nem fordított neki hátat.

A „piszkos tizenkettő” néven emlegetett, az első Orbán-kormány idején privatizált gazdaságok jelenlegi művelői olyan szerződést kötöttek, amely a bérleti jogot évtizedekre biztosítja, de a díjak időszakos felülvizsgálatára módot adnak – írja a Világgazdaság. Az érintett agrárcégek a piaci ár alatti díjat fizettek a földért. Ezek most 24-25 ezer forint körül mozognak, míg a piaci ár 50-60 ezer forint között van.

A kedvező bérleti díjakat azonban hamarosan az új tulajdonos megváltoztathatja, joggal aggódhat a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségében lévő több agrárcég is, amelyek bérelt földjeire már november közepén indulhat a licit, és bárki is veszi meg azokat, biztosan emeli a díjakat és az összeg nagyjából a duplája lesz annak, mint amennyit most fizetnek az államnak.

Korábban az LMP a földtörvény újabb módosítását csúcspofátlanságnak nevezte. Sallai R. Benedek úgy vélte, a Győrffy Balázs (Fidesz) agrárkamarai elnök által benyújtott előterjesztés célja, hogy az új földbirtokosoknak legyen lehetősége az állami haszonbérleti díjak felülvizsgálatára. Felháborítónak ítélte, hogy az új földesurak érdekében a kormány megszegi a földbérleti szerződések felbonthatatlanságáról szóló ígéretét.

Orbán felesége kitart Simicska mellett

Miközben a Fidesz ezt főzte ki, a 444.hu azt írta, hogy Lévai Anikó továbbra is a Simicska médiabirodalom által kiadott Magyar Konyha magazinnál dolgozik, tagja és elnöke a szerkesztőbizottságnak. Orbán Viktor felesége a magazin novemberi számában Vinkó József főszerkesztővel közösen jegyez egy interjút is. Lévai Anikó szeret főzni. Szakácskönyvet is írt.

A miniszterelnök felesége az Ökumenikus Segélyszervezetet is támogatja, jószolgálati nagykövetként ellátogatott a bicskei befogadóállomásra, korábban pedig a nagyfai ideiglenes befogadó központba látogatott, ahol a Magyar Evangélikus Egyház egymillió forintos adományából segített migráns gyerekeket az Ökumenikus Segélyszervezet, akkor férje a határzárról tárgyalt a szerb kormányfővel.

Lévai Anikó egyébként a legbefolyásosabb magyar nő.  A Forbes idén először gyűjtötte össze a legsikeresebb magyar asszonyokat. A közéletben nem is egy politikus lett a legbefolyásosabb, hanem Orbán Viktor felesége, aki a kormányfővel a diákéveket is beleszámolva, több mint 30 éve él „frontszolgálatban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik