Belföld

Sokkolta a gyerekeket a menza, burgonyás csicsókát a T. Házba!

Békéscsabán kitört a botrány, miután egy anyuka megosztotta egy fotót az ebédről.

Gyomorforgató. Ez egy felismerhetetlen kotyvalék. A kutya is különbet kap otthon.

Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel minősítették a hozzászólók a békéscsabai általános iskola keddi ebédjéről készített képet.

Éhes gyerekek uborkát ettek kenyérrel, az elsősök sírtak, éhesek voltak! Megkóstoltam, büdös és undorító! Kötelesek vagyunk az alsóba menzát fizetni. Osztani ér, hátha jutunk valamire.

Ezt maga a képet készítő édesanya írta a Facebookon. A beol.hu szerint a fotó villámgyorsan terjedni kezdett a közösségi oldalon, záporoztak a hozzászólások. A helyi hírportál megkereste a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményt, amely közleményben reagált.

A Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény 1. sz. Iskolacentrum Központi Konyháján az általános iskolai korosztály részére november 3-án Zöldborsóleves, Fokhagymás harcsaapró, Burgonyás csicsóka, Uborkasaláta és Graham kenyér volt.

Dávidné Tóth Edit intézményvezető azt írta, négy éve csatlakoztak a Minta-Menza programhoz, amely célja az egészséges táplálkozás bevezetésén túl az új, a gyerekeknek eddig ismeretlen ízek bevezetése. Ennek része a csicsóka megismertetése, így új ételként megjelent „a burgonyás csicsóka. ”

Az étel kiszállítása után az egyik étkezőhely igazgatója levélben jelezte, hogy az étel színe, íze állománya miatt a gyerekek nem ették meg az ételt.

Soha többé burgonyás csicsóka

A burgonyás csicsóka köret valóban nem volt szerencsés választás, ezért valamennyi étkezőtől elnézést kérek az intézmény valamennyi dolgozója nevében, ez az étel nem fog többet étlapon szerepelni. A csütörtöki napon valamennyi érintettet kárpótolni fogjuk.

Az intézményvezető közleményében emlékeztetett: 2015. szeptember 1-től hatályos a Közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI rendelet. Az korlátozza a 10 étkezési napon belül adható ételek gyakoriságát, így száraztésztát 2 alkalommal, rizst 3 alkalommal, burgonyát 5 alkalommal, bő zsírban sültet csak 1 alkalommal lehet adni. Jelentősen kellett csökkenteni a sótartalmat. Az ÁNTSZ szeptembertől folyamatosan ellenőrzi a főzőkonyhákat, amelyek jelentős bírságra számíthatnak, ha az előírásokat nem tartják be.

Dávidné Tóth Edit hangsúlyozta: intézményük a jogszabály betartását tartja elsődlegesnek. Az országban elsőként náluk jelent meg vadból, borjúból, házinyúlból készült étel, és 10 étkezési napon belül legalább egyszer hal is szerepel az étlapon. Az étkezők emellett naponta kapnak friss gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat.

Megosztó menzareform

Van, aki üdvözli a változást, mások kifogásolják, hogy a gyerekek fanyalognak, nem eszik meg a szokatlan ételeket, és otthon pótolják be a hiányt – írja a teol.hu. Gárdi Szilvia, a kölesdi közös óvoda vezetője azt mondta: négy tagintézmény tartozik hozzájuk, közülük a kölesdit és a kistormásit a kölesdi önkormányzati kft. konyhája látja el. Az ottani élelmezésvezető a fokozatosság híveként nem vezetett be drasztikus változásokat, 2017-ig lépésről lépésre változtat, hogy megfeleljen a jogszabályi előírásoknak.

Kapnak a gyerekek krémleveseket, esznek teljes kiőrlésű pékárukat, illetve párolt zöldségeket és húsokat, és úgy látjuk, nem fogyasztanak kevesebbet, mint korábban.

Hasonlóan jártak el a sióagárdi tagintézményben is, ahol már januárban elkezdték bevezetni az előírásoknak megfelelő ételeket, így a gyerekek nem szembesültek hirtelen nagy változással. A kölesdi közös óvoda tagintézményeként működik a harci óvoda is, ahol ugyan hiányolják az ételekből a sót, de emiatt még egyetlen gyereket sem vettek ki a közétkeztetésből a szülők.

Gárdi Szilvia a helyi hírportálnak azt mondta, hiába kapják meg a gyerekek az óvodában az egészséges ételeket, ha otthon másképp étkeznek. Többször tapasztalják az óvónők, hogy a gyerekek már reggel édességgel érkeznek vagy délután kapják meg a szülőktől.

Szemléletváltásra lenne szükség, valamint jó lenne, ha az egészséges ételeket olyan áron adnák, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek.

A Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. konyháján naponta mintegy négyezer adag étel készül, öt kategóriában. Bay Attila, a kft. ügyvezető igazgatója szerint csak egy-két dologban kellett módosítani, hogy az új szabályozásnak megfeleljenek, eddig is az egészséges étkezés követelményeinek megfelelő ételek készültek náluk. A változások főként a só és cukor mennyiség csökkentésére irányulnak, ezeket friss fűszerek használatával váltják ki. A péksüteményeknél áttértek a teljes kiőrlésűekre, és több tejterméket kapnak a gyerekek. A nyersanyagnorma-módosítás ezzel együtt is csak 5 százaléknyi területet érintett. A NÉBIH és az ÁNTSZ is végzett ellenőrzést náluk a közelmúltban, és mindent rendben találtak, a NÉBIH átlag fölöttire minősítette a vizsgált menüsort.

Korcsoportonként főznek: bölcsőde, óvoda-általános iskola, középiskola-felnőtt és idősek kategóriában, emellett 17 féle diétás étel készül. Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: igyekeznek változatosan összeállítani az étlapot, amiről a hagyományos, magyaros ételek sem hiányoznak. Az adagok nagysága és a felhasznált nyersanyagok pedig a jogszabályban előírtaknak felelnek meg.

Az egész megyében vizsgálódnak

A Jobbik az egész megyében vizsgálja a közétkeztetés helyzetét, mert úgy látja, az idei tanévben bevezetett menzareform nem mindenütt váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Gyakori probléma, hogy a fiatalok az ételeket nem ismerik, íztelennek találják, olykor a kalóriamennyiség sem felel meg az adott korban és fejlődési szakaszban lévő gyerekeknek. A Jobbik a héten felveszi a kapcsolatot az intézményekkel, ha indokoltnak látja, aláírásgyűjtésbe kezd. Egy szekszárdi anyuka azt mondta, ők hagyományosan étkeznek, ezen a jövőben sem akar változtatni, azt pedig már kezdi megszokni, hogy a gyerek hazatérve az iskolából egyenesen a konyhába megy, és alaposan jóllakik. Volt azonban aki üdvözölte a menzareformot, mondván, ha a szülők ízlését nem is sikerül megváltoztatni, már az eredmény, hogy a felnövekvő generáció hozzászokik az egészsége ételekhez.

Szegeden már léptek a szülők

Mint korábban megírtuk, petíciót fogalmaztak az ehetetlen menzakoszt miatt. Kifogásaikat Balog Zoltán miniszterhez is elküldik, miután a hivatalos minősítő eljárás előtt ők már véleményezték a közétkeztetést.

Kritikán aluli. Felháborító. Ez még egy kezdő háziasszonynál is válóok.

Így minősítették az ételeket, amelyek gyermekeik tányérjára kerülnek, és úgy látják az új közétkeztetési rendelet óta rosszabb lett a menzák minősége, sok gyerek gyakorlatilag éhezik az iskolában, óvodában. A helyi hírportál több szülőt is megszólaltatott, köztük azt is, aki összefogta az elégedetlenkedőket.

Most lett ovis a lányom, a bölcsiben nem volt gondunk, evett szépen. Most az oviban semmit nem eszik, csak a tejet issza meg, mert azt szereti, és állandóan fáj a hasa. Ebédnél gyakorlatilag hisztizik, hogy nem akar enni. Már úgy összeszűkült a gyomra, hogy otthon is alig bírok beletömi bármit is.

A bárki által aláírható tiltakozásban több sarkalatos pontot is érintenek, például a só mennyiségét. A főtt étel csak akkor ehető, ha édesség, vagy más olyan étel, amihez nem szükséges só. Emiatt a gyerekek napközben legtöbbször nem esznek mást, csak üres kenyeret. A szülők szerint a törvényt túl drasztikusan vezették be – az óvodásoknál minden fokozatosság nélkül.  Előzőleg több fővárosi szülő is jelezte, hogy mivel az iskolák nem tehetnek már ki sótartót az ebédlőbe, a gyerek külön visz azt is. A tanárok is.

Egyék ezt a képviselők is!

A menzareform elérte egyébként a politika ingerküszöbét, az ellenzék már többször jelezte, hogy az nem működik, mivel a csökkentett só és kevesebb fűszer csak akkor járulhat hozzá az egészségesebb élethez, ha az egyáltalán ehető és bekerül a gyermekek gyomrába. A szocialista Bangóné Borbély Ildikó olyan országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, amely elfogadása esetén előírja a közétkeztetésben “ehetetlen állapotokat előidéző fideszes menzareform azonnali felülvizsgálatát”. Szerinte a közétkeztetési rendelet hatályba lépés óta beigazolódott, hogy a magyar menzareformok nem működnek: sótlan, íztelen, ehetetlen ételek kerülnek a gyerekek tányérjára.

Az MSZP képviselője szerint mára a közétkeztetésben katasztrófahelyzet állt elő. Bár nagyon fontos és támogatandó a kormány elképzelése, hogy a korábbiaknál jobban figyeljenek a különböző korú gyermekek tápanyagbevitelére, de az nem reform, ha

még a valóban rászoruló gyerekek sem eszik meg az újfajta ételeket.

Így ugyanis azok a gyerekek sem jutnak hozzá a kellő mennyiségű, minőségű tápanyaghoz, akiknek azt családja az iskolán kívül képtelen biztosítani.

Étel az, ami ehető

Az MSZP ezért felszólítaná a kormányt, hogy vizsgálja felül a közétkeztetés szabályozását, a szülőkkel és az érintett iskolákkal és óvodákkal közösen alkosson olyan rendeletet, amely megfelelő minőségű és mennyiségű, egészséges, ugyanakkor fogyasztható ételeket biztosít a gyermekeknek. A kormánynak a minőségi garanciák érvényesüléséhez akár több költségvetési forrást is biztosítania kellene.

A szocialisták azt szeretnék, hogy az étel olyan minőségű legyen, hogy a gyermekek azt meg is egyék. Nem azért csupán, mert egészségesebb, hanem azért, mert ehető. Bangóné szerint az emberek mindennapjait befolyásoló politikusoknak egyszer végre vállalniuk kellene döntésük következményét. Az MSZP ezért továbbra is kezdeményezi, hogy jogszabályban írják elő, hogy a képviselőknek is csak a menzareform által meghatározott módon főzhessenek a parlamentben.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik