Belföld

Kötelező lenne Pintér kémeit felvenni a tévéknek, hírportáloknak

A nemzetbiztonsági törvény tervezett módosítása szerint minden tartalomszolgáltatónak köteles lenne foglalkoztatni a nemzetbiztonság munkatársait, ha erre felkérés érkezik. Ezt a részt vélhetően módosítják majd.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett törvénymódosítás szerint ha a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői úgy döntenek, a tartalomszolgáltatók (tévék, rádiók, híroldalak) kötelesek munkatársnak felvenni a titkosszolgálat embereit – írja az Index.

A módosításban olyan szervezetek szerepelnek főként (a nemzetbiztonság szempontjából különleges fontosságú állami szervek, a tartós állami tulajdonban lévő gazdálkodó szervezetek, a hírközlési és postai szolgáltatók, a központi energiaellátó, a hadiipari kutatással foglalkozó üzemek és intézmények), amelyeknél nem meglepő a titkosszolgálat jelenléte.

Emellett azonban a külön jogszabályban meghatározott infrastruktúra, alkalmazás- és tartalomszolgáltatókat is.

Erre Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese egy kedden benyújtott módosítójában hívta fel a figyelmet. Ő el is törölné ezt a részt, mert a módosítás akár olyan rendkívül tág értelmezést is megnyithat, ami alapján hírportálokat, rádiókat, televíziókat üzemeltető cégek is ebbe a kategóriába eshetnek.

A Belügyminisztérium az Indexnek nem cáfolta, hogy valóban lehet így értelmezni a szöveget, de jelezte, hogy “a törvényjavaslathoz kapcsolódóan módosító javaslatok benyújtására kerül sor, melyekről a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság várhatóan jövő heti ülésén fog dönteni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik