Belföld

Cigizhetnek és krahácsolhatnak a tanárok

tanar(210x140).jpg (Array)
tanar(210x140).jpg (Array)
Ugyan még mindig sok helyről szivárog a tiltakozás, a Nemzeti Pedagógus Kar szerint most már jó lesz a több ponton módosított tanári etikai kódex.

Szombaton szavaz a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) a tanárok etikai kódexéről, amit rengeteg támadás ért vaskalapossága miatt – írja az Mno.hu. A 125 küldöttből kétharmadnak kell rábólintani a kódexre, hogy az hatályossá váljon. Horváth Péter, az NPK elnöke elmondta, mintegy kétszáz módosító javaslat érkezett. Lesznek apró stiláris változtatások és lényeges tartalmi módosítások is a szövegben.

Kikerül például az a rész, ami szerint kerülnie kell a tanárnak a szenvedélybetegségek kialakulását, ha pedig ez megtörtént azonnal segítséget kér. Az elnök szerint ez félremagyarázható, akár egy szál ciginél felelősségre vonható valaki, ami nem cél. Kihagyják azt is – mivel más passzusokban is szerepel -, hogy a tanárok tartózkodjanak a szélsőséges megnyilvánulásoktól. Az se marad bent, hogy ha a tanárnak egészségi problémája van, ami a munkát is befolyásolja, szólnia kell a felettesének.

Módosul az a passzus is, amiben azt írja a kódex, hogy a pedagógusi munkát bírálat és önbírálat egysége jellemzi. Ez úgy módosulna, hogy konstruktivitás és önfejlesztés jegyében kell végezni a munkát.

Tiltakoztak, de nem eléggé

Korábban 11 pedagógusi szervezet tiltakozott a tervezet ellen, köztük a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület, Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete vagy az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, amit nem is érint a kódex. Az volt a gondjuk, hogy nem bírja a kódex a tanári társadalom támogatását, bár ehhez képest kevés a beérkezett kétszáz javaslat.

Horváth szerint a tiltakozás nem meglepő, mert már az NPK létezését is elvetették. “Az érdekvédőknek nem az anyag tartalmával van bajuk, hanem azzal, hogy miért van egyáltalán szükség etikai kódexre. Csakhogy miután a kódex megalkotását törvény írta elő az NPK-nak, ezen kár vitázni” – mondta. Szerinte az ellene indított petíciót is csak 1700-an írták alá, ami nem sok, ráadásul a kódexet az Országos Köznevelési Tanács is támogatta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik