Belföld

Újabb trafikosnak fizethet milliókat az állam

További kártérítésekre lehet számítani, miután Strasbourgban megállapították, hogy a tulajdonjog aránytalan korlátozása és átláthatatlan volt a trafikengedélyek újraosztása.

Újabb magyar trafikosnak ítélt meg állami kártérítést az Emberi Jogok Európai Bírósága – tudósít a Népszabadság. Az ítélet szerint a magyar állam megsértette Hodorog László Istvánné magántulajdonhoz való jogát, amikor 2013-ban megvonta a dohányárusítási engedélyt. 20 ezer euró kártérítést kell kifizetni számára és az államra hárul a 3800 eurós eljárási költség is.

A határozat indoklásában utaltak arra, hogy a testület korábban már hozott döntést ilyen ügyben: a soproni Vékony László perében megállapították, hogy a trafikengedélyek visszavonása a tulajdonjog aránytalan korlátozását jelentette, az árusítási jog újraosztása átláthatatlan volt, az érintettek számára pedig nem biztosítottak érdemi jogorvoslati lehetőséget.

A Hodorognét képviselő ügyvéd, Magyar Gábor azt mondta: biztos abban, hogy az ő további 13 ügyfele, és a más ügyvédek által képviselt trafikosok is nyerni fognak, a kormány ebben a helyzetben egyetlen érdemi döntést hozhat: törekednie kellene arra, hogy megegyezésre jusson a panaszosokkal. Az eddigi ítéletekből kiderül, hogy nagyjából milyen kártérítési összegről lehet szó, a kormány visszakozása azért is lenne racionális, mert akkor legalább az eljárási költséget megspórolhatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik