Belföld

Szerdán dönt a főváros a BKV szerződéseiről

Rendkívüli ülésen dönthet a BKV autóbusz-beszerzési szerződéseiről a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tarlós István főpolgármester a testület legutóbbi, október 28-ai ülésén hívta össze e hét szerdára a rendkívüli közgyűlést, miután a Fővárosi Közgyűlés nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, hetven új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról.

A közgyűlés Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján a dízelautóbusz-beszerzések elfogadására készült, míg a BKV Zrt. által a BYD Europe BV-vel kötött, elektromos buszok rendelkezésre tartásáról kötött szerződést elutasította volna. A főpolgármester szerint utóbbit azért, mert a városnak lehetősége nyílt támogatott formában húsz új elektromos autóbuszt beszereznie.

Az előterjesztés október 28-ai vitájában több ellenzéki képviselő is azt mondta, hogy a budapesti közlekedési társaság aránytalanul drágán próbál autóbuszokat bérelni. A főpolgármester a kérdés eldöntése érdekében további részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

Tarlós István akkor azt mondta, nem tud állást foglalni a vitában, ezért arra kényszerül, hogy rendkívüli ülést hívjon össze, mivel a testületnek a BKV szerződéskötését követően kilencven napja van vétót emelni, és a következő tervezett ülésen, december 2-án már kifutnának ebből a határidőből.

A szerda reggel hét órakor kezdődő rendkívüli közgyűlésen ezt az egy napirendi pontot tárgyalják majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik