Belföld

PolitiKuss: Kritizálta az önkormányzatot, 85 ezret kell fizetnie a tatai nőnek

24.hu
24.hu

2015. 11. 03. 19:24

A közhatalmat birtoklók jogi eszközökkel és büntetőeljárásokkal próbálják elhallgattatni a nekik nem tetsző véleményeket, kampány indult, hogy megváltozzon a szabályozás.

85 ezer forintot kell fizetnie a tatai Somogyi Máriának, miután megosztott a Facebookon egy cikket, ami arról szól, hogy a helyi önkormányzat olcsón eladja és drágán visszabérli ingatlanjait. Két pert is indítottak ellene, ötmillió forintot követeltek tőle a megosztás miatt. A büntetőügye még most is zajlik. A nő azt mondta: felháborította a hír, azt akarta, hogy az ismerősei is tudomást szerezzenek róla, és ma is ugyanúgy megosztaná a cikket.

Somogyi Máriának a Társaság a Szabadságjogokért nyújtott jogi segítséget, valamint a befizetendő 85 ezer forint előteremtésében közösségi finanszírozást kezdeményezett. A jogvédő szervezet „PolitiKuss” címen indított kampányt az ellen, hogy a hatalmat birtoklók jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikusaikat. Márpedig Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok az újságírók és polgárok, akik kritizálni merik a politikusokat – véli a szervezet.

A demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita és a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatósága, ezért több kritikát kell tűrniük a közszereplőknek – figyelmeztet a TASZ. A kritika megfogalmazása nem csak joga, hanem feladata is a közéletileg aktív polgároknak, de a jogszabályok ezt egyre kockázatosabbá teszik. Az országgyűlési képviselőknek és polgármestereknek nem kerül semmibe perelni az állampolgárokat, az ő büntetőügyeikben ugyanis a vádat az ügyész képviseli, míg egy magánembernek az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel kellene. A megvádolt személyeket ráadásul ujjlenyomatvételnek vetik alá, lefényképezik, mint egy bűnözőt.

A TASZ új szabályozási koncepciót dolgozott ki, mely szerint becsületsértés és rágalmazás miatt nem lehetne büntetőeljárást indítani, a közhatalmat gyakorló személyek pedig polgári pert sem indíthatnának a hivatalos tevékenységükkel összefüggésben megfogalmazott kritika miatt. Az állampolgárokat arra biztatják, hogy a kampány honlapján elérhető szabályozási koncepciót küldjék el képviselőjüknek, november 9-én pedig a Blaha Lujza téren és a Parlamentnél óriásplakátokat állítanak fel, melyeken matricákkal és filctollal lehet üzenni az ország vezető politikusainak, gyakorolva ezzel a szólásszabadságot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.