sajtó szabadság (sajtó, médiatörvény, szólásszabadság, )
Belföld

“PolitiKUSS! Jogod van hozzá, hogy véleményt nyilváníts”

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 11. 03. 09:53

Elindult a TASZ kampánya a hatalom kritizálhatóságáért.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) növekvő aggodalommal figyeli, hogy Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok, akik politikusokat kritizálnak. A TASZ jogi segítséget ad több olyan perben, amelyben politikus a jog eszközeivel próbálja elhallgattatni kritikusait. A jogvédő szervezet „PolitiKuss” kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy

egy demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita, melyben egy közszereplőnek több kritikát kell eltűrnie, mint egy hétköznapi polgárnak; ez biztosítja a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatóságát.

A magyar újságírók, közéletileg aktív polgárok joga, feladata a kritika megfogalmazása, amit a hatályos szabályozás egyre inkább ellehetetlenít, egyre kockázatosabbá tesz, mivel párhuzamosan indítható polgári és büntetőper, mi több, a büntetőeljárásnál a hivatalos személyeket kiemelt védelem illeti meg.

Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig a például az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli, és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül.

A megvádolt személytől még az ítélet előtt ujjlenyomatot vesznek, lefényképezik, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el. A TASZ több olyan személyt is képvisel, akiket pusztán a véleményük miatt ilyen eljárásnak vetettek alá.

A jogi nyomásgyakorlás a kritika további halkulását eredményezheti, a hatalom ellenőrzése, a korrupció leleplezése is nehezebbé válik, ha az újságíróknak és kritikus polgároknak magas sérelemdíjaktól és jogi költségektől kell tartaniuk vagy akár büntetőeljárás indulhat ellenük. A TASZ nem fogadja el a szólásszabadság korlátozását, szerintünk egy közszereplőnek igenis tűrnie kell az erős kritikát!
(Dojcsák Dalma, a TASZ Szólásszabadság programvezetője)

A jogvédők kidolgoztak egy koncepciót, amely szerint becsületsértés, rágalmazás miatt nem lehetne büntetőeljárást indítani, polgári pereket pedig nem indíthatnak a közhatalmat gyakorló személyek a hivatalos tevékenységükkel összefüggésben megfogalmazott kritika miatt. Bárki, aki ellátogat a politikuss.tasz.hu oldalra, egy szabadon szerkeszthető sablonlevél kíséretében elküldheti a koncepciót képviselőjének és más politikusnak.

A TASZ lehetőséget biztosít a szólásszabadság nyilvános gyakorlására. November 9-én a Blaha Lujza térnél, illetve a Parlamentnél felállított óriásplakátokon az ország vezető politikusainak arcképén „üzenhet” minden jelentkező.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.