Belföld

“PolitiKUSS! Jogod van hozzá, hogy véleményt nyilváníts”

sajtó szabadság (sajtó, médiatörvény, szólásszabadság, )
sajtó szabadság (sajtó, médiatörvény, szólásszabadság, )
Elindult a TASZ kampánya a hatalom kritizálhatóságáért.

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) növekvő aggodalommal figyeli, hogy Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok, akik politikusokat kritizálnak. A TASZ jogi segítséget ad több olyan perben, amelyben politikus a jog eszközeivel próbálja elhallgattatni kritikusait. A jogvédő szervezet „PolitiKuss” kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy

egy demokrácia működéséhez hozzátartozik a vita, melyben egy közszereplőnek több kritikát kell eltűrnie, mint egy hétköznapi polgárnak; ez biztosítja a hatalom mindenkori birtokosainak elszámoltathatóságát.

A magyar újságírók, közéletileg aktív polgárok joga, feladata a kritika megfogalmazása, amit a hatályos szabályozás egyre inkább ellehetetlenít, egyre kockázatosabbá tesz, mivel párhuzamosan indítható polgári és büntetőper, mi több, a büntetőeljárásnál a hivatalos személyeket kiemelt védelem illeti meg.

Míg tehát az átlagember az általa felfogadott és fizetett ügyvéddel képviseli a vádat, addig a például az országgyűlési képviselők és polgármesterek helyett az állam átvállalja ezt a feladatot: a rendőrség nyomoz, a vádat az ügyész képviseli, és ez egyetlen fillérjükbe sem kerül.

A megvádolt személytől még az ítélet előtt ujjlenyomatot vesznek, lefényképezik, mintha súlyos bűncselekményt követett volna el. A TASZ több olyan személyt is képvisel, akiket pusztán a véleményük miatt ilyen eljárásnak vetettek alá.

A jogi nyomásgyakorlás a kritika további halkulását eredményezheti, a hatalom ellenőrzése, a korrupció leleplezése is nehezebbé válik, ha az újságíróknak és kritikus polgároknak magas sérelemdíjaktól és jogi költségektől kell tartaniuk vagy akár büntetőeljárás indulhat ellenük. A TASZ nem fogadja el a szólásszabadság korlátozását, szerintünk egy közszereplőnek igenis tűrnie kell az erős kritikát!
(Dojcsák Dalma, a TASZ Szólásszabadság programvezetője)

A jogvédők kidolgoztak egy koncepciót, amely szerint becsületsértés, rágalmazás miatt nem lehetne büntetőeljárást indítani, polgári pereket pedig nem indíthatnak a közhatalmat gyakorló személyek a hivatalos tevékenységükkel összefüggésben megfogalmazott kritika miatt. Bárki, aki ellátogat a politikuss.tasz.hu oldalra, egy szabadon szerkeszthető sablonlevél kíséretében elküldheti a koncepciót képviselőjének és más politikusnak.

A TASZ lehetőséget biztosít a szólásszabadság nyilvános gyakorlására. November 9-én a Blaha Lujza térnél, illetve a Parlamentnél felállított óriásplakátokon az ország vezető politikusainak arcképén „üzenhet” minden jelentkező.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik