Belföld

Harrach megmagyarázza, miért szavazott a Fidesz és a szegény gyerekek ellen

A KDNP frakcióvezetője azért nem szavazott a gyermekéhezés felszámolását célzó program mellett, mert nem akar baloldali kampányt támogatni, pedig a javaslat a Fidesznél is zöld utat kapott.

A gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum program tárgysorozatba vételét azért nem szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságában, mert nem kívántak baloldali kampányt támogatni – mondta Harrach Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.

Mindemellett szerinte messzemenően egyetértenek a nemzeti minimum által kitűzött célokkal. Az a probléma, hogy az ellenzék “rárepült” a gyermekszegénység témájára és a konkrét kezdeményezésre is.

Ez egy olyan helyzetet teremtett, amelyet “nem lehet felvállalni”, hiszen a határozati javaslat tárgysorozatba vételének támogatásával egy baloldali kampányt támogattak volna.

A határozati javaslatot, amelynek tárgysorozatba vételét hétfőn utasította el a népjóléti bizottság, az MSZP, a Fidesz, a Jobbik, az LMP, valamint a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Magyar Liberális Párt egy-egy képviselője nyújtotta be.

Mint azt korábban megírtuk Szabó Tímea az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmesélte, miként történhetett meg, hogy az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága nem támogatta a gyermekéhezés felszámolásáról szóló határozati javaslatot. Mint ismert, a javaslatot a KDNP kivételével előzőleg az összes parlamenti párt képviselője támogatta.

Az ügyben a PM nyújtott be egy hárommilliárd forintos költségvetési módosító javaslatot, de Szabó Tímea azt mondta, kínosan ügyeltek rá, hogy az ügyet mindenki pártok felettinek tekintse. Ehhez képest jöttek a kormánypárti hozzászólók, akik közölték, “alpári dolognak” tartják, hogy ebből pártpolitikai ügy lett.

Harrach Péter egészen odáig ment, hogy ez egy baloldali támadás.

A KDNP politikusa hibának is nevezte, hogy azt a Fidesz is aláírta. Amikor a PM társelnöke visszakérdezett, miként lehet tévedésből aláírni egy bizottsági előterjesztést, már nem válaszolt, hanem puszit küldött neki. Az ülésen azt senki nem merte mondani, hogy Magyarországon nincs gyermekéhezés, de tenni egyelőre nem sikerült ellene. Szabó Tímea szerint egy nagyon alpári vita miatt elúszott egy lehetőség, hogy segítsenek az éhező gyerekeken.

Révész Máriusz, a bizottság egyik fideszes tagja a Magyar Nemzetnek azt mondta, azért nem támogatták, hogy az indítvány az Országgyűlés elé kerüljön, mert a célokkal egyetértenek, ám úgy vélik, az ügy pártpolitikai vitává silányult, miközben mindent megtesznek a gyermekéhezés felszámolásáért. A kormány – Révész szerint – éppen azt teszi, ami az országgyűlési javaslatban is szerepel.

A Népszavának a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke egyébként azt mondta, hogy az Orbán-kormány által működtetett rendszer 140 ezer gyermek étkezési gondjait valóban megoldja. Ugyanakkor a valóságban 400 ezer iskolás és óvodás éhezik. Király Gábor szerint Magyarországon nem létezik egységes gyermekétkeztetési program és kijelenthető, hogy a kormány eddigi működésével sokkal több nyomorban élő embert produkált, mint ahányon segített.

A gyermekéhezés megszüntetését ösztönző határozati javaslatról az Országgyűlés a Népjóléti Bizottság támogatása nélkül nem vitázhat, vagyis nem Nemzeti Minimum a gyermekéhezés megszüntetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik