Belföld

A kormány készül a szlovén kerítésre – újra jöhet a roham

Tuzson Bence államtitkár elutasítja a baloldal európai emberét, mert az erős nemzetállamok jelentenek erős Európát, amit közösen kell védeni.

Európában jelenleg két nézet van. Az egyik szerint az erős nemzetállamok erős szövetsége jelent egy erős Európát. A másik álláspont az európai embert tekinti példaképnek, amelyben feloldódik a “német, az osztrák, a magyar, a francia, és egy európai ember jön létre”. Ez az európai baloldal koncepciója, ezt a magyar kormány nem támogatja – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációért felelős államtitkára kedd reggel az M1 műsorában.

“Magyarország egy vihar előtti csendben van”. Jelenleg a migrációs útvonalak elkerülik, de nem tudni, mi lesz akkor, ha a szlovén határon is megtörténik a lezárás, ezért fenn kell tartani a védelmi rendszert a déli határszakaszon.

Az európai szolidaritás abban áll, hogy közösen védjük meg Európa határait – emelte ki az államtitkár, aki szerint erre jó példát adnak a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország). Ezzel együtt kiemelte: a schengeni rendszer egyik legnagyobb vívmánya a határok szabad átjárhatósága. Ennek előnyét viszont Tuzson Bence szerint csak egységes fellépéssel lehet megőrizni.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az európai uniós javaslat szerint “betelepítésről beszélünk”. Az Európai Unió ránk akar erőltetni egy olyan kvótarendszert, amelyben Magyarországnak évente nagyjából 13-15 ezer embert kellene befogadnia, s ebben még nincs benne a családegyesítés – emelte ki Tuzson Bence, aki szerint ennek nyomán civilizációs, kulturális szempontból is megváltozna az ország. Ez a szociális és az oktatási rendszerre nézve és biztonságpolitikai szempontból is számos kihívást jelentene Magyarország számára – fejtette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik