Belföld

Sínen van a fogaskerekű felújítása

Fogaskerekű (fogaskerekű)
Fogaskerekű (fogaskerekű)
A Széll Kálmán tértől a Normafáig fog járni a modern, felújított fogaskerekű, miközben e-buszok viszik az utasokat a XII. kerületben. Nagy megállapodást írt alá Pokorni Zoltán a BKK-val, már csak az EU-pénz hiányzik.

Nagy projektek indulnak be a XII. kerületben, miután megállapodott erről Pokorni Zoltán polgármester és Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója. A BKK közleménye főleg a fogaskerekű vasút kibővítését és felújítását, na meg a járművek cseréjét emelte ki.

Cél még a Normafa környékének környezetbarát, akár csak elektromos buszokkal való kiszolgálása is. A megállapodásban a járműbeszerzésről és a töltőhelyek kiépítéséről is esett szó.

Pokorni elmondta, a fogas felújítása nélkül az egész vonal leállhatna pár év múlva, a kibővítésére pedig a kerület autóforgalmának csökkentése miatt van szükség. A szerelvények cseréje szerinte 8 milliárd forintot kóstálna, a pálya felújítása és meghosszabbítása pedig 10-12 milliárd forintba kerülne. A 2014-20 közötti EU-ciklusban, uniós pénzből akarják ezt végrehajtani.

Dabóczi beszédében elmondta, a fogas nemzetközi szinten is egyedülálló szolgáltatás, mint turistalátványosság és mint közlekedési eszköz is. A fogaskerekűt szeretnék gazdaságosabban üzemeltethetővé is tenni, na meg persze üzembiztossá.

Ha a fejlesztések végre befejeződnek, a fogas a Szilágyi Erzsébet fasoron, a villamosvágányon haladva fog a Széll Kálmán térig járni. A másik irányban a Széchenyi-hegytől a Normafáig toldanák meg a vonalat, itt szimpla villamosként járna, mert nincs akkora kaptató, hogy kelljen a fogasléc. Növekedni fog a vonatok sebessége, csökkenni fog a menetidő, megújul a városmajori garázs és javulnak a bringaszállítás feltételei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik