Belföld

Ne legyél áldozat! – közvélemény-kutatás (x)

24.hu
24.hu

2015. 11. 02. 16:13

A Humán Infó Dél-Dunántúli Régió Alapítvány projektjének keretei között zajlott kutatás célja az volt, hogy felmérje a kaposvári lakosság tájékozottsági szintjét az áldozatvédelemmel kapcsolatban, valamint feltérképezze a véleményüket ennek hatékonysága és szükségessége felől. A kérdőív összeállítása során fontos szempont volt az is, hogy a lakosság mennyire ismeri az áldozatsegítéssel foglalkozó szervezeteket, intézményeket, mennyire tartja fontosnak az ilyen jellegű szolgáltatásokat.

Két közvélemény kutatás zajlott 1000 fős reprezentatív minta alapján; a projekt első szakaszában felmért adatok változásának mérése a projekt zárása előtt történt, mely a projekt céljainak teljesülését vizsgálta.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a projektnek köszönhetően nőtt azok száma, akik ismerik a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya Igazságügyi Osztályának áldozatvédelmi tevékenységét. A programok révén szélesebb körben ismertté váltak is, mind a diákok, mind a lakosság körét tekintve a civil szervezetek, az áldozatvédelmi szervezetek, és tágabb képet kaptak az áldozattá válás megelőzéséről is.

A projekt időtartama alatt a kaposváriak biztonságérzete javult; válaszaikban a prevenció, a személyre szabott segítségnyújtás, a pszichológiai támogatást nyújtó intézményi háttér fejlesztésének fontosságát hangsúlyozták.

Az első kutatás során a válaszadók 30%-a (fiataloknál 45%-a) mondta, hogy párkapcsolati konfliktus esetén az áldozat is felelős az elszenvedett erőszakért. A második kutatás során ugyanennél a kérdésnél szignifikáns mértékben csökkentek a százalékok.

Az adatok elemzéséből született eredmények alapján elmondható, hogy a projekt elérte a tervezett célokat, a lebonyolítás során megvalósított programok és az azokon szerzett tapasztalatok megfelelő kiindulópontjai lesznek a jövőben tervezett és megvalósítani kívánt hasonló projekteknek. Szemléletformálásra az áldozatsegítés és áldozatvédelem tekintetében a jövőben is szükség van még.

A tanulmányok teljes terjedelmükben elérhetőek a honlapunkon.

További információ:

Humán Infó Dél-Dunántúli Régió Alapítvány (HID Alapítvány)
7400 Kaposvár, Béke u. 47.
82/511-634
hidalapitvany2003@gmail.com
www.kosskinalunk.hu
TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0003

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.