Belföld

Orbán és Áder is elmegy Göncz Árpád temetésére

A gyászolóknak azt javasolják, tömegközlekedéssel menjenek, autókat csak nagyon indokolt esetben engednek be.

Noha Göncz Árpád végakaratában úgy rendelkezett, hogy ne legyenek hivatalos minőségben jelen állami és kormányzati vezetők a temetésén, számos volt és jelenlegi külföldi vezető is elmegy a pénteki szertartásra – tudta meg az Index. Orbán Viktor miniszterelnök és Heinz Fischer osztrák államfő is ott lesz.

Áder János és felesége is elmegy, magánemberként, Göncz Árpád egykori államfő temetésére – tudatta az MTI-vel Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke .

Beszédet azonban Göncz Árpád akaratának megfelelően egy hivatalosság sem mond. Egykori rabtársa, Mécs Imre és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja az október 6-án elhunyt köztársasági elnököt, közreműködik továbbá három művész, Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András is. Boross Péter volt miniszterelnök egy interjúban jelezte, hogy szintén elmegy a temetésre: „a halál misztériuma megköveteli, hogy egy főhajtásra megjelenjek” – mondta.

Göncz Árpádot katonai tiszteletadás illetné meg, mint a hadsereg egykori főparancsnokát, de ebből sem kért. Családja a résztvevőktől azt kérte, hogy egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket, a koszorúra szánt összeggel a volt államfő alapította, fogyatékos embereket segítő Kézenfogva Alapítványt támogassák.

A Göncz Árpád Alapítvány azt javasolja a gyászolóknak, hogy tömegközlekedéssel érkezzenek az Óbudai temetőbe, mert a Budapesti Temetkezési Intézet a várható tömeg miatt korlátozza a gépjárművek behajtását. Csak a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezőket szállító autókat, illetve rendkívüli esetben az igazolvánnyal nem rendelkező, de nagyon idős, illetve járóképtelen embereket szállító kocsikat engedik be, ha a gyalogosforgalom ezt lehetővé teszi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik