Belföld

Felismerhetetlenségig égtek össze a bukaresti áldozatok

Belvárosi koncerten történt a tragédia, a pirotechnika lobbantotta be a mennyezetet.

A péntek esti bukaresti tűzvész áldozatainak alig egyharmadát tudták azonosítani a román hatóságok. Egy belvárosi szórakozóhelyen csaptak fel a lángok 27 ember halálát okozva; tizenhét ember személyazonosságát nem sikerült még megállapítani.

A mentők 184 főt láttak el, 146 sérültet utaltak kórházba égési sérülésekkel, füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen, több tucatnyian válságos állapotban vannak, sokuk légútjai megégtek, képtelenek önállóan lélegezni.

Péntek este Bukarest belvárosában egy ipari csarnokból kialakított szórakozóhelyen, a Colectiv klubban rendezett ingyenes rockkoncerten a műsorhoz használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, s a tűz pillanatok alatt a teljes mennyezetre átterjedt. A bent lévő néhány száz fiatal egyetlen kijáratot tudott csak igénybe venni.

“Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben” – mondta az egyik túlélő.

Áder éber

Köztársasági elnökünk már szombat délelőtt részvétét fejezte ki román kollégájának, Klaus Werner Iohannisnak írt levelében. “Magyarország valamennyi polgára, az egész magyar nép nevében ezúton szeretném kifejezni őszinte részvétünket… A tragédia hírétől lesújtva mindnyájan osztozunk Románia népének gyászában” – írta államfőnk, aki mielőbbi felgyógyulást kívánt a sérülteknek és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

 

A Fülöp-szigeteken is ölt a tűz

Az ország déli részén található kikötővárosban, Zamboangában, egy piacon is tűz pusztított szombat hajnalban: 15 ember, köztük hat gyerek halt meg. Az áldozatok árusok és családtagjaik voltak, az éjszakát azért töltötték a piacon, hogy már korán reggel fel tudjanak készülni a hétvégi nagy forgalomra. A tragédiát elektromos vezetékek okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik