Belföld

Rendőri vezetők pere – Gergényi megrovást kapott, Bene megúszta

Tizenkét rendőrtiszt esetében a bíróság megszüntette az eljárást.

Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és egyik vádlott-társát a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésével. Tizenkét további megvádolt rendőrtiszt, köztük Bene László volt országos főkapitány esetében a bíróság megszüntette az eljárást – írja az MTI.

Mint ismert, a rendőri vezetők pere több mint két éve kezdődött, ezalatt csaknem száz tárgyaláson kétszáz tanú és több szakértőt hallgattak meg. A megvádolt egyenruihások az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket. Az ügyészség elsősorban mulasztással elkövetett katonai bűncselekményekkel, elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádolt meg 14 rendőrtisztet, és az ügyész korábban, perbeszédében jobbára felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A vádlottak között szerepel három rendőr tábornok: Bene László volt országos főkapitány, Gergényi Péter volt budapesti főkapitány és Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) egykori vezetője. Az ügyészség a tévészékház 2006. szeptemberi ostromával kapcsolatban lényegében azt rója Gerényi Péter terhére, hogy az események alatt világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot, ám a budapesti főkapitány mégsem tett érdemi intézkedéseket a parancs végrehajtása érdekében. A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontok szerint a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok nem intézkedtek annak érdekében, hogy megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják alárendeltjeik túlkapásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik