hajlektalan(960x640).jpg (Array)
Belföld

Bővítik télre a hajléktalanszállók kapacitását

24.hu
24.hu

2015. 10. 29. 10:50

Ami jó hír, hogy a kormány meghosszabbította a hajléktalanokon segítő szervezetek finanszírozását, ami rossz, hogy csak Budapesten még mindig él 10-12 ezer fedél nélküli.
Korábban a témában:

Vasárnap kezdődik a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre. Éves szinten átlagosan 9500 hely van a hajléktalanszállókon az országban, ezt az idén télen 1500-zal bővítik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI megkeresésére.

Az országban 83 utcai szolgálat is működik, amik az “elsődleges védelmi vonalat” jelentik, továbbá a nappali melegedőkben 7500 férőhely áll rendelkezésre. A kormány évente mintegy 8,3 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra, a melegedők és szállásnyújtó férőhelyek – átmeneti szállás és éjjeli menedékhely – finanszírozására. A téli időszak megnövekedett feladatainak ellátására a tavalyi évhez hasonlóan további 372 millió forintra pályázhattak az ellátó szervezetek.

Jövő év végéig finanszíroznak

Mint írták, a kormány 2016. december 31-ig meghosszabbítja a jelenleg működő 83 utcai szolgálat finanszírozását. Ezeket pályázati rendszerben finanszírozzák, erre 540 millió forintot fordítanak. Az utcai szolgálatok mellett fontos feladatot látnak el a diszpécserközpontok, amik folyamatos ügyeletben információt gyűjtenek és szolgáltatnak az utcán lévőkről, valamint figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát.

Az Emmi közölte: a kormány hajléktalanokat érintő tervei és intézkedései “messze túlmutatnak” az alapvető létfeltételek biztosításán. Kiemelt törekvés, hogy minden hajléktalan ember kapjon lehetőséget a szolgáltatások igénybevételére, és senki ne kényszerüljön arra, hogy közterületen éjszakázzon. A hajléktalan emberek kb. fele a fővárosban, a többiek jellemzően a megyei jogú városokban élnek. Budapesten 10-12 ezer embert érint a hajléktalanság.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.