Belföld

Enyhítették a kislányát hátba szúró mezőtúri anya büntetését

A terhes nő az iskolai karácsonyi ünnepség után, otthonukban sebesítette meg egyik gyermekét, mert nem akarta odaadni a játékát testvéreinek. Nem sokon múlt az élete. A bíróság szerint azonban elég, ha öt évet tölt rács mögött.

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú döntést annak a mezőtúri nőnek az ügyében, aki 2013 decemberében megkéselte nyolcéves kislányát. Emberölés helyett életveszélyt okozó testi sértés – végül ebben találták bűnösnek. Utóbbi bűncselekményért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, amelynek úgynevezett „irányadó középmértéke” öt év. Ennyit kapott az asszony. Ez éppen feleannyi, mint amennyivel a Szolnoki Törvényszék idén nyáron sújtotta.

A konyhában éltek

Az ítélet szerint a nő 2012 májusától egy mezőtúri vályogházban élt párjával és négy kiskorú gyermekével. 2013 decemberében ebben a 70 négyzetméteres épületben összesen négy család élt, mindegyiknek jutott egy-egy helyiség. Ők egy 12 négyzetméteres szobában, amely eredetileg konyha volt. A túlzsúfolt lakótérben gyakoriak voltak a veszekedések.

Egy szélfogón vesztek össze

2013. december 19-én, az esti órákban karácsonyi ünnepség volt az iskolában, amelyen részt vett az apa és az érintett gyermek is. A rendezvény miatt a szokásosnál később értek haza, a kislány egy papírból készült szélfogót vitt haza, amivel a testvérei játszani akartak. A kislány azonban nem adta oda nekik, ezért veszekedés tört ki köztük.

Az asszonyt zavarta gyermekei civódása, és ideges volt amiatt is, hogy párja még nem gyújtott be. Este 10 óra körül vacsorát akart adni a kicsiknek, a gyerekek az ágyon ültek, ő pedig elkezdte felvágni a kalácsot. Párja ekkor nem volt a szobában.

Megsértődött és magában morgolódott, anyja pedig kis híján megölte

A testvérek még mindig a játék miatt veszekedtek, ezért az anya kikapta a szélfogót kislánya kezéből és odaadta a többieknek. A gyerek megsértődött, rángatni kezdte a vállát és morgolódott magában. A nő emiatt olyan dühös lett rá, hogy beleszúrta a kést a neki háttal ülő kislánya hátába.

Azt hazudta, ollóba feküdt

A gyerek fájdalmában sírni kezdett, az apa ekkor bement a szobába. A nő azt mondta neki, a kislány egy az ágyon hagyott ollóba feküdt bele. A férfi kórházba vitte őt, ahol kiderült: közvetlen életveszéllyel járó, 2-3 hét alatt felgyógyuló sérülést szenvedett, életét csak a szakszerű orvosi kezelés mentette meg.

A gyámhivatal a család minden gyermekét – köztük egy ötödiket is, aki tavaly januárban született – nevelőszülőknél helyezte el.

Jogerős

Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, ahol végül kedden megszületett a már említett döntés. Az ítélet ezúttal jogerős – tájékoztatott a Szegedi Ítélőtábla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik