Belföld

Tűcsere: járványveszélyre figyelmeztet az ombudsman

Emellett mind a droghasználók, mind mások egészséghez való joga sérül.

Székely László ombudsman hivatalból indított vizsgálatot annak kapcsán, hogy a XIII. kerületi önkormányzat bezárja a Hollán Ernő utcában működő tűcsere-programnak helyet adó irodát.

Az ombudsman jelentésében leszögezi, hogy a tűcsereprogramok nem propagálják a droghasználatot, nem akadályozzák a leszokás sikerességét, hanem éppen ellenkezőleg, növelik a rehabilitáció esélyét. Hozzájárulnak ugyanis ahhoz, hogy a drogfogyasztók ellátáshoz jussanak, hosszú távon csökkentik az illegális szerhasználat előfordulását.

Az egészséghez való jogot sérti a program megszüntetése anélkül, hogy a szolgáltatás biztosítását, mint célt az Önkormányzat megvizsgálta, vagy esetleges pótlásáról gondoskodott volna. Székely László azt írja, a ténylegesen meglévő járványveszély (hepatitis), és a tűcsere program megszűnése folytán annak hatványozott kockázata (HIV-AIDS)

nem korlátozható kizárólag az intravénás szerhasználókra, hiszen szexuális úton átterjedhet a lakosság más rétegeire is.

A drogfogyasztás ártalmai nem csak az egyéni drogfogyasztó, de a környezet szintjén is jelentkeznek. A teljes dokumentumot, az ombudsman jelentését a tűcsere programokkal kapcsolatban ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik