Belföld

Civilben, kolbásztöltő versenyen is a menekültkérdéssel foglalkozik Szijjártó

Magyarország egyedüliként tartja be a schengeni és a dublini szabályokat a bevándorlási válságban, a magyar modell működik, az Európai Uniónak ezt kellene alapul vennie a konfliktus megoldásának keresésekor – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Békéscsabán.

Szijjártó Péter – aki magánemberként érkezett Békéscsabára, a kolbásztöltő versenyre – hangsúlyozta: az Európai Uniónak villámgyorsan megoldást kellene találnia a bevándorlási válságra, mert egyre mélyebb lesz a káosz és a konfliktus, “egyre mélyebb sebek jöhetnek létre szomszédos országokban”. Azt mondta, szomszédok, partnerországok ugranak egymásnak a bevándorlási nyomás keltette válsághelyzetben, pedig ha egy idő múlva a válság véget ért, ugyanúgy egymás szomszédai lesznek, és ugyanúgy rá lesznek utalva az együttműködésre.

Szerbiából többen akarnak átmenni Horvátországba, mint ahányan onnan átmehetnek Szlovéniába, és ahányan aztán átmehetnek Ausztriába – magyarázta, hozzátéve: a probléma csak fel fog torlódni.     A magyar modell láthatóan működik. Magyarország – egyedüliként  -minden schengeni és dublini szabályt betart, “csak mi felelünk meg hiánytalanul az Európai Tanácsi követelménynek, hogy minden közös európai szabályhoz tartani kell magunkat” – fogalmazott.

Közölte: így nyilatkoznak most már az osztrákok is, akik a kerítésépítést, a schengeni és dublini szabályoknak megfelelést dicsérik és elismerik. “Milyen hosszú utat tettünk meg azóta, hogy az osztrák kancellár a legsötétebb európai diktatúrákhoz hasonlított minket” – jegyezte meg. Hozzátette: a románok is egyre békülékenyebb hangot ütnek meg, és a szlovénok is elismerően beszélnek a magyar modellről.  A külügyminiszter szerint ezért ha Európa egy működő modellt akar életre hívni, a magyart kellene alapul vennie. Megjegyezte: vasárnap, az uniós vezetők értekezletén a valódi cselekedetek irányába kellene elmenni, és nem kellene hagyni, hogy az európai integráción mély sebek keletkezzenek a válság miatt.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: figyelik a migrációs útvonalak alakulását, és ha szükségessé válik, a magyar-román határon is megépítik az ideiglenes határzárat. Hozzátette: előkészítő lépéseket, bizonyos alapvető földmunkákat egy szakaszon már elvégeztek. Ha Románia irányába térnek el a bevándorlási útvonalak, akkor megteszik azokat a lépéseket, amelyekkel az szágot és a magyar embereket meg tudják védeni, és a közös európai szabályokat be tudják tartani – húzta alá. Megjegyezte ugyanakkor: jelenleg nincsen szó arról, hogy Románia felől érkeznének a bevándorlók tömegei.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik